Dödssiffran väntas stiga

Flera döda i jordbävningen i Albanien

2:38 min

Jordbävningen i Albanien tidigt i morse har hittills krävt 18 liv. Rädslan är stor för att fler skalv ska komma och människor hittas fortfarande i rasmassorna berättar Elsa Håstad, Sveriges ambassadör i landet.

– Det är fruktansvärt allvarligt. Det är den värsta jordbävningen sedan 1979. Tirana är inte värst drabbat, men det är ändå så att lägenheter är förstörda. Folk står på gatan, och trots att man inte är i epicentrum för jordbävningen så är folk väldigt rädda, säger ambassadören.

Värst drabbade är städerna Durres och Suma, strax norr om Tirana. Härifrån rapporteras om raserade och kraftigt skadade byggnader och hela landets armé har skickats ut för att bistå i räddningsarbetet.

Dödssiffran väntas stiga då människor fortsatt hittas under rasmassorna och då många som hittats är allvarligt skadade. Det finns uppgifter om att så många som 600 personer sökt vård. Premiärministern har bett omvärlden om hjälp, och hjälp börjar redan nu anlända, berättar Elsa Håstad.

– Kosovo kom in med konvojer under morgonen. Sedan får vi se vad vilken hjälp som kommer från andra länder, säger Elsa Håstad.

Albanien ligger i en jordbävningszon och skalv är inte ovanliga. Men morgonens skalv, som skedde strax före klockan fyra hade magnutiden 6,4, vilket gör den till den kraftigaste på 30 år och den märktes på hela västra Balkan och även i Italien. Det har sedan följts av flera hundra efterskalv, varav ett kraftigt nära Sarajevo i Bosnien.

Alla som efter dagens skalv har sett skador i sina hus uppmanas nu av myndigheterna att om möjligt hålla sig utomhus. Och skolbarnen har fått två dagar ledigt.

Alban Laci, som har hus i Tirana har som många andra i staden anmält sig som frivillig att hjälpa till. Han är orolig för alla som nu står utan tak över huvudet.

– Ute i byarna är det många hus som rasat ihop. Det är ganska kaotiskt, säger han.