Greta Thunberg gynnar Sveriges globala klimatarbete

2:10 min

Enligt Sveriges chefsförhandlare i globala klimatfrågor har Greta Thunberg och rörelsen hon startat, gjort det lättare för Sverige att förhandla.

– Världen håller på att vakna upp och förändring kommer vare sig ni vill eller inte, sade Greta Thunberg under FN:s klimatmöte i New York i september.

Enligt Sveriges nya chefsförhandlare i klimatfrågan, Mattias Frumerie har Greta Thunberg och rörelsen hon startat, underlättat förhandlingsarbetet:

– Under flera möten där jag och andra från svenska delegationen deltagit så har många från andra länder åberopat ungdomsrörelsen generellt eller Greta Thunberg specifikt i sina inlägg om klimatfrågor.

Har Greta Thunberg underlättat för dig som förhandlare?

– Ja.

Målet med årets klimatmöte i Madrid är att Parisavtalets regelbok ska bli helt klar. Specifikt handlar det om om hur handel med utsläpp ska gå till, om länder betalar för att minska utsläppen någon annanstans.

Enligt Mattias Frumerie kommer det bli svårt att koppla ihop eventuella resultat i förhandlingarna med just Greta Thunbergs rörelse.

Men han menar att arbetet runt omkring förhandlingarna som handlar om att inspirera och visa upp Sveriges klimatsatsningar för andra länder, har underlättats ordentligt av Greta Thunbergs berömmelse och budskap: att världen måste minska utsläppen rejält om vi ska klara Parismålen.

Det handlar till exempel om att "exportera" klimatsatsningar som Fossilfritt Sverige, där kommuner och företag går samman för att göra Sverige till det första fossilfria landet.

Greta Thunberg ligger bakom rörelsen "Skolstrejk för klimatet", på engelska "Fridays for Future" som de senaste året samlat miljontals människor i klimatstrejker världen över. Hon planerar också att närvara vid klimatmötet i Madrid.

Och Sveriges chefsförhandlare hoppas framförallt att klimatmötet i Madrid ger ytterligare skjuts till det stora engagemang som brakat loss det senaste året.

– För oss som vill gå i den riktningen så ger det också stöd i förhandlingsarbetet att kunna hänvisa till den kraften, säger Mattias Frumerie.

Fakta Artikel 6 i Parisavtalet

Artikel 6 handlar om hur utsläppsminskningar i ett land ska kunna föras över till ett annat - eller hur de kan delas mellan länder.

EU:s position är att förhindra dubbelräkning - alltså att en och samma utsläppsminskning kan räknas två gånger, både av det land som betalat för en minskning och av det land som gjort jobbet.