Latinamerika

Efter jämnt val – oklart vem som vunnit i Uruguay

1:34 min

I Uruguay är det fortfarande oklart vem som vann söndagens presidentval. Resultatet är jämnt, men det mesta tyder på att det blir regeringsskifte och att högern kommer till makten för första gången på ett decennium. Valet är på många sätt unikt i Latinamerika.

Lilla Uruguay är på många sätt ett demokratiskt föregångsexempel i Latinamerika, något som blev än tydligare efter söndagens presidentval. Snart två dygn efter vallokalerna stängt vet man fortfarande inte vem som blir landets nye president. Eftersom knappt 30 000 röster skiljer kandidaterna åt måste valsedlarna räknas om.

Det mesta tyder på att Luis Lacalle Pous högerkoalition vunnit, men både han och sittande regeringspartiet Frente Amplios kandidat har sagt att de kommer att invänta valdomstolens besked som kommer först om en vecka.

Där skiljer sig Uruguay mot andra länder i Latinamerika, där ett jämnt valresultat nästan alltid innebär våldsamma konflikter. Flera länder i Latinamerika har de senaste veckorna sett en våg av protester mot maktfullkomliga politiker, anklagelser om valfusk, polisiärt övervåld och ekonomisk ojämlikhet.

Om högerns seger bekräftas blir det maktskifte i Uruguay för första gången på 15 år. Den breda högerkoalitionen vill förändra den ekonomiska politiken, bekämpa kriminaliteten och genomföra utbildningsreformer.  Högern har dock lovat att inte röra det som vänstern kallat för sin rättighetsagenda.

Det vänstern syftar på är att abort har avkriminaliserats, cannabis legaliserats, samkönade äktenskap är numera lagligt och transpersoner har fått fler rättigheter.