Iran

”Säkerhetsstyrkorna skjuter utan skam”

2:57 min

Efter förra veckans protester i Iran sprids nu bilder på sociala medier av några av de minst 143 människor som dödats av säkerhetsstyrkorna. Många iranier är livrädda att säga något positivt om demonstranterna, så vår korrespondent förvånades över svaren hon fick på Valiasrtorget i centrala Teheran igår.

Att öppet visa sin avsky för regimen är förknippat med risker i Iran. På Valiasrtorget börjar jag därför med att försiktigt fråga en ung man i militärgrön jacka om han blir upprörd när han hör att demonstranter ropat ”Död åt Khamenei”, den högste ledaren.

Till min förvåning svarar han ”inte alls, jag gläds åt protesterna, det som upprör mig är att demonstranterna skjutits ihjäl”.

Han går på konsthögskolan och berättar att hans favoritmålare är Lucian Freud och David Hockney.

– Han med simbassängerna, lägger han till.

En äldre dam rör sig långsamt framåt intill fruktståndets granatäpplen och inlagda körsbär.

– Jag går sällan ut, säger hon, så jag har inte sett några protester, nu ska jag bara till apoteket för att köpa min medicin.

– Men, fortsätter hon, jag ska säga att dig, att säkerhetsstyrkorna skjuter mot demonstranter.

– Jag känner en person i Karaj som blev ihjälskjuten och lämnade familj och barn efter sig.

Två unga kvinnor som båda jobbar på försäkringsbolag säger att det är meningslöst att protestera i Iran eftersom risken är så stor att bli dödad.

– Säkerhetsstyrkorna skjuter utan skam.

De säger att de stödjer demonstranterna men aldrig själva skulle våga delta i några protester.

– Vi är som alla andra, vi håller tyst för att vi rädda, säger de, statstelevisionen kallar alla demonstranter huliganer och uppviglare, det är inte sant.

De är 26 och 30 år gamla och när jag frågar om de tror att det stämmer som vissa oppositionella säger att regimen och den islamiska republiken bara skulle få stöd av 30 procent av befolkningen om det hölls en folkomröstning Iran, svarar de:

– Nej, stödet skulle vara mycket mindre än 30 procent.

Konsteleven, som gillar Lucian Freud, bara skakar på huvudet åt frågan och säger:

– Det kommer aldrig att hållas någon folkomröstning om den islamiska republiken i Iran.