Baltikum

Nya graverande uppgifter om banken SEB

2:21 min

Den svenska banken SEB kan ha utnyttjas för penningtvätt via sin verksamhet i Baltikum, precis som Swedbank och Danske Bank är misstänkta för att ha gjort. Det uppger SVT-programmet ”Uppdrag granskning” i kväll.

”Uppdrag granskning” har kartlagt 194 bolag som är, eller har varit, SEB-kunder i Baltikum.

Kartläggningen visar att flera bolag aldrig bedrivit någon verksamhet, och att välkända så kallade målvakter står som ägare för bolagen. 85 av bolagen har en adress som är känd från tidigare penningtvättshärvor.

Pia Bergman är nationell samordnare mot grov ekonomisk brottslighet på Skatteverket och kommenterar ”Uppdrag gransknings” kartläggning så här:

– Det är sådana exempel som man studsar på redan på första raden och tänker ”om man inte har upptäckt de här delarna, vad finns det då?”, säger Pia Bergman.

– Jag tycker i det här fallet att det är både antalet och arten av avvikelser som gör att det finns mycket starka misstankar om att det här är brottsliga upplägg, säger chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten Stefan Lundberg i SVT-programmet.

Enligt uppgifterna slussades hundratals miljoner genom SEB från bolag med kopplingar till den så kallade Magnitskyhärvan 2008. Sergei Magnitsky var revisor som utredde omfattande stölder i Ryssland. Han greps och dog i fängelse samtidigt som de stulna miljonerna slussades ut.

I ett pressmeddelande i går kväll skrev SEB att pengaflödena från bolagen utan adress och verksamhet ”inte kan likställas med konstaterad penningtvätt, bara indikationer på förhöjd penningtvättsrisk”.

Gent Jansson, som är chef för regelefterlevnad i SEB, vill inte i programmet kommentera enskilda kunders affärer.

Och om skälet till att en av världens mest kända företagsmålvakter är kund i banken så sent som 2015 säger Gent Jansson så här:

– Jag kan erkänna att vissa av de enskilda fall vi tittat på, där kan man känna att här borde vi kunnat agera snabbare.

”Uppdrag granskning” sänds 20.00 i SVT 1.