MISSTÄNKT PENNINGTVÄTT

Kristian Åström: Fruktar en amerikansk utredning

2:04 min

SEB riskerar att betala stora böter om de amerikanska myndigheterna skulle visa intresse för den misstänkta penningtvättshärvan, menar Ekots ekonomireporter Kristian Åström.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Idag avslöjar SVT:s ”Uppdrag granskning” att SEB ska ha varit föremål för penningtvätt – på samma sätt som Swedbank, Nordea och Danske bank.

SEB-aktien påverkades redan då pressmeddelandet släpptes förra veckan där den svenska banken uppgav att den intervjuats av Uppdrag granskning.

– Aktien gick ju ner, den slutade på minus tolv procent den dagen, säger Kristian Åström. Reaktionen skulle redan kunna vara noterad på börsen, menar han.

– Vad man fruktar, det är att penningtvättshärvan är så pass omfattande att den skulle intressera amerikanska myndigheter, och då är man i samma läge som Swedbank, med höga belopp som de skulle tvingas betala.

I ett pressmeddelande säger SEB att banken inte systematiskt utnyttjats för penningtvätt.

Däremot medger SEB att det har slussats 80 miljarder kronor av så kallade högriskkunder i den estniska verksamheten mellan 2008-2018.