ÖVERKLAGAR INTE DOMEN

Hon dödade sin man: Jag vill lägga det bakom mig

1:38 min

Kvinnan som dödade sin man i Lysekil kommer inte att ansöka om prövningstillstånd i högsta domstolen. – Jag orkar inte helt enkelt, säger kvinnan till P4 Väst.

Hemtjänsten kom en morgon i april i år till det äldre parets lägenhet i Lysekil för att hjälpa mannen, som är svårt sjuk, att ta sina mediciner.

I lägenheten ligger både mannen och kvinnan livlösa och det visar sig att de försökt ta sina liv genom att kvinnan skurit både sin man och sig själv i handlederna. Hon själv överlever och döms i tingsrätten till två års fängelse för dråp. I tingsrätten rullas en tragisk historia upp där mannen blivit allt sjukare och sista tiden varit sängliggande och vårdats av sin hustru i hemmet.

Enligt hustrun var det ett gemensamt beslut att ända sina liv tillsammans, för att ingen av dem längre orkade leva.

Åklagaren menar dock att mannen knappast var i stånd att ta ett sådant beslut, och tar fallet till hovrätten. Hovrätten skärpte straffet till 4 år men tog också stor hänsyn till omständigheterna och behåller brottsrubriceringen dråp istället för mord, som åklagaren ville att hon skulle dömas för.

Kvinnans advokat ansåg inte det var rätt beslut av hovrätten och rådde sin klient att ansöka om prövningstillstånd i Högsta domstolen men så blir det inte.

– Jag orkar inte helt enkelt, säger kvinnan som nu avtjänar sitt straff på en anstalt i Norrland. Jag vill lägga det här bakom mig och orkar inte en runda till.