Politik

AF-kontor kan bli kvar – men V kräver mer

2:11 min

Arbetsförmedlingens nedläggning av kontor ute i landet måste stoppas, det kräver Centerpartiet inför att regeringen och Centerpartiet och Liberalerna nu förhandlar om hur regleringsbrevet som styr Arbetsförmedlingens kontor, ska formuleras.

Det viktigaste för Centerpartiet är att Arbetsförmedlingen finns närvarande i landets samtliga kommuner, säger partiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Martin Ådahl.

– Vi har sagt att alla arbetslösa måste ha en form av garanti av att man kan boka möten med Arbetsförmedlingen som myndighet i den egna kommunen, i princip där man är, eller om det är närmare till grannkommunen, eftersom arbetslösa är så utsatta.

Hur många kontor det skulle handla om och var i landet de ska finnas vill inte Martin Ådahl gå in på utan hänvisar till den pressträff arbetsmarknadsminister Eva Nordmark ska ha imorgon efter att hon träffat Arbetsmarknadsutskottet.

Bakgrunden till det här är att Arbetsförmedlingen vill lägga ner 132 kontor, dessutom finns överenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna om förändra Arbetsförmedlingen i grunden.

Liberalernas arbetsmarknadspolitiska talesperson Gulan Avci säger att Arbetsförmedlingen självklart ska vara närvarande i hela landet.
Men det viktigaste just nu är att regeringen återtar kontrollen över den omdebatterade reformen, säger hon.

– Jag förväntar mig att arbetsmarknadsministern i morgon, när hon kommer till arbetsmarknadsutskottet, tydlig agenda för hur vi ska gå vidare, och då handlar det bland annat om att ge besked om tillsättningen av en ny generaldirektör. Det är viktigt för styrningen av Arbetsförmedlingen.

Tror du att det kommer ett besked i morgon i den frågan?

– Det utgår jag från att det gör.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg slutar när hans förordnande löper ut i mars nästa år, och regeringen har ännu inte berättat vem som ska ta över.

Sedan tidigare har Liberalerna krävt att omgörningen av Arbetsförmedlingen – om det behövs – ska få längre tid än regeringen och samarbetspartierna har enats om.

Att Arbetsförmedlingen ska finnas i hela landet är en av de fem krav som Vänsterpartiet ställer på regeringen för att inte väcka misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Att regeringen nu verkar gå ett av kraven till mötes förändrar inget, säger arbetsmarknadspolitiske talespersonen Ali Esbati.

– Vi är inte nöjda på det sättet att vi tycker att våra krav är uppfyllda, för det handlar om fler saker än det.