Gotlands Folkhögskola

Sveriges enda musiklinje för enbart kvinnor och transpersoner kan läggas ner

2:38 min

Ella Music hotas av nedläggning. Beskedet kom efter att ett nytt budgetförslag från den styrande alliansen på Gotland med kort varsel klubbats igenom.

Ella Music har sedan 2004 musikutbildat kvinnor, ickebinära och transpersoner. Den är en del av Gotlands folkhögskola på Fårösund och grundades av Lise Axelson. Nu talar mycket för att den läggs ned till sommaren.

– Jag är chockad, jätteledsen och jag är så besviken. Jag är besviken på hela processen och jag är besviken på att vi blir drabbade och att folkhögskolan får ett omöjligt sparbeting, säger Lise Axelson och fortsätter:

– Allt som jag ser att vi har kvar att göra skulle jag så gärna vilja fortsätta med.

Förra veckan röstades ett budgetförslaget i Gymnasie- och Vuxennämnden på Gotland igenom som innebär att man ska spara in 3,5 miljoner på de regionala medlen till Gotland Folkhögskola, vilket i förlängningen drabbar Ella Music.

Förslaget röstades igenom av den styrande alliansen på Gotland. Moderaten Andreas Unger, ordförande i nämnden, säger till Kulturnytt att man utrett olika möjligheter att göra nödvändiga besparingar och landat i att dessa framför allt kan göras i de regionala anslagen till Folkhögskolan.

Efter beskedet förra veckan har en namninsamling startat. 
– Den är uppe i snart tvåtusen namnunderskrifter. Över hela landet skrivs det på, berättar Lise Axelson.

Kulturnytt har varit i kontakt med rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation RIO som menar att man på fler håll i landet ser att kommuners nedskärningar drabbar just de regionala anslagen till folkhögskolorna.

Intresseföreningen Folkhögskoleföreningen inom SKL, där Gotlands folkhögskola är medlem och som tillsammans med RIO företräder landets samtliga 156 folkhögskolor, skrev nyligen en debattartikel som beskriver en oro för att kunskap om folkhögskola och dess betydelse för regionerna minskar bland ansvariga politiker, oavsett partifärg.

– Folkhögskolorna är ju en av de stora och viktiga aktörerna när det gäller de kulturella utbildningarna. Det bekräftar både högskolorna och andra hur viktiga de är. Så börjar man skära ned på det estetiska så känner jag en oro över det, säger Peter Högberg, ordförande i folkhögskoleföreningen inom SKL, Fhf.