Sametinget har överskott på 1,7 miljoner

5:02 min

Sametingets senaste budgetuppföljning visar att pengar blir över även i år.
- Vi kommer kunna använda stora delar av det i år och räknar med att ha 700 000 över, säger kanslichefen Anja Taube.

Sametinget har i år en budget på 53 miljoner. Det är 1,5 miljoner mer än de skulle haft. Tillskottet beror på att Sametinget gick plus med den summan ifjol och fört över pengarna till i år.

Nu visar senaste budgetuppföljningen att det blir överskott också i år, även om Anja Taube förklarar att de försöker använda så mycket av pengarna som möjligt. Hon tror att plussiffran till slut kan landa på omkring 700 000 kronor innan året är slut:

- I år har vi kunnat anställa tre personer, en ny controller, en ny utredartjänst och en rennäringsjurist. På rennäringssidan har vi stärkt upp och hinner jobba med de frågorna bättre än tidigare. Nu har vi då totalt tre jurister som kan stötta varandra och dels täcka ett större område.

Sametinget har rätt att använda tre procent, omkring 1,6 miljoner, av årets budget till nästa års verksamhet.


Lars-Ola Marakatt, Sameradion och SVT Sápmi
lars-ola.marakatt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio