EU

Grönt ljus för nya EU-kommissionen

2:18 min

Efter många om och men blev det idag grönt ljus för den nya EU-kommissionen som fick brett stöd i dagens omröstning i EU-parlamentet.
Kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen.

– Jag är glad och ödmjuk inför stödet vi fick från en stor majoritet. Jag ser det som en förtroendeomröstning, sade Ursula von der Leyen, som blir den första kvinnan att leda EU-kommissionen.

Hon och EU-kommissionen fick stöd av 461 EU-parlamentariker – ett godkännande med klar marginal och betydligt mer stöd än vad von der Leyen själv fick när hon i somras blev godkänd som ordförande. Det är också större stöd än den sittande Kommissionen under ledning av Jean-Claude Juncker.

Bland de svenska parlamentarikerna röstade Moderaterna, KD, Centern, Liberalerna och Socialdemokraterna för. Miljöpartiet lade ner sina röster medan Vänsterpartiet och SD röstade nej.

Sveriges kommissionär Ylva Johansson vill dock inte dra alltför stor växlar på det breda stödet i parlamentet.

– Jag tror inte man ska överdriva den betydelsen för jag vet att sen börjar det svåra arbetet och då har man ingen nytta av att man hade de där rösterna.

För Sveriges kommissionär, som ska ansvara för inrikes- och den svåra migrationsfrågan, väntar nu en rivstart. Idag har hon sex bilaterala möten här i parlamentet, på måndag är första mötet med inrikes och migrationsministrarna i Bryssel och på onsdag gör hon första resan – till Grekland som kämpar med att ta hand om de flyktingar och migranter som kommer till landet och där asylsökande lever under väldigt svåra förhållanden.

Ylva Johansson tycker att läget i Grekland visar på att EU behöver ett nytt asylsystem.

– Den här situationen är ju ett tecken på vad det kostar oss i EU och vad det kostar flyktingarna av att vi inte har ett gemensamt fungerande system.

Godkännandet från EU-parlamentet idag innebär att Kommissionen kan tillträda nästa vecka och påbörja arbetet där prioriteringarna är höjda klimatambitioner i en ny grön giv, satsningar på digitalisering, ökade investeringar i ekonomin, att stärkt EU:s säkerhet och att höja EU:s röst globalt.

Då Kommissionens tillträde har försenats är det många som nu vill sätta igång och jobba, däribland ordföranden Ursula von der Leyen.

– Låt oss sätta igång och jobba.