Lägren på Lesbos

Läkare utan gränsers hårda kritik mot EU och Grekland

2:28 min

Biståndsorganisationen Läkare utan gränser är en i raden som nu riktar skarp kritik mot EU och Grekland för hur tiotusentals asylsökande har fastnat i farliga och helt undermåliga läger.

Den nya grekiska regeringen planerar också framöver att föra över dessa människor till låsta förvar, vilket biståndsorganisationen inte ser som en förbättring.

EU:s politik att stoppa flyktingar och migranter har ett för högt pris, enligt Christos Christou som leder Läkare utan gränser internationellt och som just varit på Lesbos.

– Vi har sett barn som försöker begå självmord, inte ens tio år gamla. Andra har slutat äta, dricka och kan inte sova, säger Christos Christou.

EU:s överenskommelse med Turkiet den 18 mars 2016 innebar bland annat att människor som kommit i båtar till de grekiska öarna skulle kunna skickas tillbaka till Turkiet, men det har inte skett eftersom en grekisk domstol slagit fast att Turkiet inte är ett säkert land.

Samtidigt stängde land efter land i Europa sina gränser och de asylsökande är idag fast i grekiska läger.

– Det var tänkt som en tillfällig lösning, men har nu varat i snart fyra år och är en pågående krissituation, säger läkaren angående Turkiet-avtalet.

Greklands nya högerregering har nyligen skärpt landets asyllagstiftning. Premiärminister Mitsotakis har upprepat att Grekland inte kan utgöra EU:s parkeringsplats för asylsökande och har aviserat att överföra människor till låsta läger med 5 000 i varje.

Läkare utan gränsers medarbetare Reem Mussa ser här inga positiva effekter.

Kritiken mot de låsta lägren kommer från flera håll, dels från människorättsgrupper som Amnesty och Human Rights Watch, dels från lokalbefolkning i Grekland dit de asylsökande ska föras.