Rennäringsnämndens ordförande: Ett tydligt polisärende

Marita Stinnerbom, ordförande i Sametingets rennäringsnämnd, säger att händelsen där en lastbilschaufför driver renar på en landsväg är ett brott mot både djurskyddslagen och rennäringslagen.

Sametinget befinner sig den här veckan i Haparanda på plenum och det gör också Marita Stinnerbom, sametingsledamot och ordförande i Sametingets rennäringsnämnd. Hon blir upprörd när hon ser videon där en lastbilschaufför driver en flock renar framför sig och lastbilschauffören samtidigt kommenterar “att dom aldrig blir trötta! De kommer bli Norrlands mest vältränade renar såsom jag håller på och pressar dem”.

- Först och främst blir jag ju otroligt arg. Det väcker känslor i en att man kan behandla renen på det här sättet. Jag kände direkt att det här är ett polisärende, polisanmäla på nåt sätt. Den här chauffören som kör den här lastbilen, han begår ett brott och det här måste också företaget ta tag i för det här är inte okej. Det här bryter mot djurskyddslagen och rennäringslagen.

Enligt uppgift till Sameradion & SVT Sápmi ska en polisanmälan ha gjorts om händelsen men vi har inte fått det bekräftat av polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio