Jordbävningen i Albanien

Pensionär: Vi hoppas hitta en sjuåring från vår familj

2:02 min

I Albanien har flera nya dödsoffer efter jordbävningen hittas i dag under raserade byggnader. Den officiella siffran är för närvarande 28 döda.
Men sökande efter överlevande fortsätter, och det finns fortfarande hopp.

Sveriges Radios korrespondent är på plats i staden Thumane.

– Vi bara hoppas att hitta en liten pojke, en sjuåring från vår familj, säger pensionären Ramiz Valoban.

Han står med sin bror och kusin och följer oroligt hur räddningsarbetarna med grävskopa och för hand lyfter bort betongblock från det som var ett fyra våningar högt lägenhetskomplex i den lilla förstaden Thumane.

På den intakta balkongen högst upp hänger tvätten kvar från familjen, där sjuåringen fortfarande saknas. En syster och en systerdotter klarade sig ut, trots att hela trapphuset rasade. I andra hörnet av det som var lägenheten hänger en dörr kvar på den enda kvarvarande väggen, resten är borta.

– Alla de som kunde tog sig ut, men de andra begravdes under betongen, fortsätter Ramiz Valoban och säger som många andra i stan att husen redan fått skador vid förra jordbävningen i september, och att de bett om att de skulle inspekteras.

Men det skedde inte, enligt de gamla bröderna. Inga överlevande har hittats i Thumane under dagen, men fem döda har grävts fram. Bland dem ett äldre par. I natt hittades deras vuxne son vid liv, men han avled på sjukhus.

Jordskalvet på är det värsta som drabbat landet sedan 1979. Det har varit minst 250 mindre efterskalv, det kraftigaste med magnituden 5. Därför kommer flera hundra invånare i Thumane sova i tält, deras hus är inte säkra längre.