Dubbla katastrofer

Regn och torka plågar Afrika

2:00 min

Samtidigt som delar av östra Afrika just nu upplever onormalt kraftiga regn som tvingat över 100 000 människor att fly, så hotas södra Afrika av matbrist på grund av lång tid av för lite regn.

I Zambia pågår just nu den värsta torkan på fyra decennier.

– Till exempel i västra delarna av landet, där är det riktigt illa, säger Gladys Musava, på biståndsorganisationen Rädda barnen i Zambia.

Här i Zambia står nästan 2,5 miljoner människor inför akut matbrist på grund av torkan, och siffran stiger snabbt. Värst drabbat är södra och västra delarna av landet och inte sen 80-talet har Zambia upplevt något liknande.

– Det har kommit för lite regn de senaste regnperioderna, men det regn som faller har också börjat komma vid fel tillfällen, säger Gladys Musava.

I Zambias grannland Zimbabwe uppskattas att 7,7 miljoner människor, halva landets befolkning, har för lite mat – en kombination av samma torka och landets politiska kris och långvariga ekonomiska nedgång.

Samtidigt i östra Afrika kämpar människor desperat mot regn och jordskred. Extrema regn faller normalt inte såhär års, men i Kenya har fler än 65 människor dött och över 100 000 tvingats fly regn, översvämningar och jordskred de senaste dagarna. Även i Sydsudan och Somalia har regnen orsakat katastrofer senaste veckorna och i helgen fick Djibouti mer än tre gånger sin egen årsnederbörd på fyra dagar.

Torka och extrema regn, enligt klimatforskare kan båda katastroferna hänga ihop med ett återkommande väderfenomen över Indiska oceanen – The Indian Ocean Dipole – som de senaste året varit ovanligt kraftigt.