Jordskalvet i Albanien

”Tack gode Gud att vi lever, men vad ska hända nu?”

1:57 min

I Albanien har självständighetsfirandet ställts in och landet sörjer över 40 döda. Inga fler levande har grävts fram sen i tisdags och fortfarande saknas runt 20 människor. 2100 har blivit hemlösa.

– Tack Gode Gud att vi lever, men vad ska hända nu? Var ska vi bo? Vår lägenhet är förstörd. Min tolvårige son sitter i rullstol, min man har precis hjärtopererats och vi är två familjer i ett tält med bara två madrasser, säger 37 åriga Madina Cupi. Rösten bryts och tårarna rinner.

Familjens hus syns mellan de vita tälten, rött tegel, som glidit ur led, vid grunden ett stort hål i fasaden. Vid skalvet rasade de ned två våningar och utan hjälp hade familjen inte kommit ut. Särskilt inte tolvårige Anteo i rullstolen.

– Jag ber hela världen om hjälp, i dag fick vi tält och mat, men sen. Vilken framtid har min lillebror, undrar 19-åriga Megi.

Premiärminister och president har ömsom lovat de drygt 2100 hemlösa nya bostäder ömsom varnat för att landet inte klarar det ekonomiskt.
Men i tältlägret i Thumane ligger högar av klädsäckar, mat och vatten som skänkts och i Albaniens näst största stad Durres växer hjälphögarna i det allt större tältlägret på en fotbollsplan.

Hotell har erbjudit rum, men på kvällarna har paniken ökat och många vill inte lämna tälten på grund av risk för nya skalv. Över 200 efterskalv har noterats, som känts av också i Tirana, tre mil från skalvets epicentrum.