Kopplingar till Hitler

”Klimatnödläge” känsligt ord i EU-parlamentet

1:54 min

Ska EU-parlamentet utropa klimatnödläge eller bara säga att det är bråttom? Frågan är särskilt känslig för tyskar då ordet nödläge på tyska förknippas med Hitler.

Ett enskilt ord kan spela stor roll i politiken och det har blivit tydligt de senaste dagarna här i EU-parlamentet i Strasbourg.

Senare i dag ska parlamentet rösta om att utlysa klimatnödläge inom unionen. Det gäller en icke bindande resolution som är att beteckna som en åsiktsyttring från parlamentarikerna men tanken är ändå att det ska fungera som väckarklocka och vara ett inspel till FN:s klimatmöte i Madrid.

Utkastet till resolutionen har debatterats flitigt och diskussionerna har bland annat handlat om vilket ord man ska använda – om man ska kalla det ett nödläge eller säga att det är brådskande.

Särskilt för tyska EU-parlamentariker är frågan känslig. Vissa har pekat på att det fanns en lag om nödläge – Notstand - under Weimarrepubliken som Adolf Hitler använde för att komma till makten. Ett argument som även förs fram av tyska gröna parlamentariker - en av dem är Reinhard Bütikofer.

– Notstand, det låter inte bra. Det finns en oro i Tyskland för att regeringen då får för mycket makt, säger den gröna parlamentarikern Reinhard Bütikofer. Personligen vill han inte heller ropa på panik utan snarare slå an en positiv ton och peka på möjligheter och lösningar.

– Dystopi är inte ett bra verktyg för progressiv politik, säger Reinhard Bütikofer.