Efter protesterna

Kinesisk ilska över amerikansk Hongkong-lag

1:44 min

Kina uttrycker stor ilska och hotar USA med det man kallar "kraftfulla motåtgärder" efter att president Trump i natt undertecknat en lag som kan leda till amerikanska sanktioner, om inte Hongkongs självständighet från Kina upprätthålls.

Det amerikanska lagförslaget är en tydlig markering från USA:s sida att man stödjer de pro-demokratiska demonstranter som i ett halvår protesterat mot det man ser som Pekings ökade inflytande över Hongkong.

När nu lagen blir verklighet så riskerar Hongkong förlora de förmånliga handelsvillkor man har med USA. Det amerikanska utrikesdepartementet måste i enlighet med lagen göra en årlig översyn av Hongkongs självbestämmande och efterlevnad av mänskliga rättigheter.
Eventuella brister kan leda till sanktioner.

Som väntat kom kritiken från Peking snabbt, och Kinas utrikesministerium hotade, som så många gånger förut, med motåtgärder - utan att specificera närmare vad de skulle innebära.

Kina kritiserade USA för att stödja det man kallade för "våldsamma kriminella" och för att hota stabiliteten i Hongkong. Även Hongkongregeringen beklagade sig, och menade att USA lägger sig i stadens inre angelägenheter.

Protesterna i Hongkong har pågått i snart sex månader och har kantats av våldsamma sammandrabbningar mellan maskerade demonstranter och kravallpolis.

I söndags vann de pro-demokratiska partierna en jordskredsseger i lokalvalen, vilket har setts som ett kvitto på Hongkongbornas stöd för protesterna.