Sveg

Efter dödsolyckan – busschauffören frias av hovrätten

2:02 min

Tre skolungdomar omkom när en buss välte strax söder om Sveg. Hovrätten har i dag fastställt tingsrättens friande dom för den busschaufför som stått åtalad.

Hovrätten för västra Sverige fastställer Borås tingsrätts friande dom. Liksom tingsrätten anser hovrätten att utredningen visar att det inte var något fel på bussen eller vägen som orsakade olyckan.

Hovrätten meddelar även att de inte anser att åklagaren lyckats bevisa att chauffören orsakat olyckan för att han varit trött eller sömnig. Hovrätten friar därför mannen på samtliga åtalspunkter.

I domen från tingsrätten ogillades samtliga åtalspunkter mot föraren av olycksbussen som stod åtalad för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.

Enligt domstolen var det inte bevisat att föraren borde ha förstått att han var för sömnig för att köra trafiksäkert.

I maj meddelade åklagaren att domen överklagas till hovrätten. Linn Scholander som representerar flera av de drabbade sa då att hon var positiv till beskedet.

– Däremot vill jag vara tydlig med att detta är min uppfattning och den delas av flera av mina huvudmän, dock inte av alla utan de finns de målsägande som känner att de inte har något intresse att domen prövas i högra instans, sa Linn Scholander, målsägarbiträde.

Det var i april 2017 som en dubbeldäckad buss körde av vägen och välte på E45 söder om Sveg. Ombord på bussen fanns 59 personer, 52 elever i åttonde klass, sex vuxna samt chauffören.

Tre ungdomar dog och över 20 fick så svåra skador att de behövde sjukhusvård. Samtliga elever på bussen kom från Ängsskolan i Skene och var på väg mot en skidresa i Klövsjö.