Nya uppdrag 2020

AF ska stärkas i hela landet – V: ”Inte övertygade”

2:38 min

Regeringen ger Arbetsförmedlingen nya uppdrag 2020. Bland annat handlar det om att säkra den lokala närvaron.

– På alla de orter, där myndigheten har lagt ner eller där man planerar att lägga ner, så kommer vi att kräva att man kan säkra lokal närvaro i form av att arbetsförmedlingen finns där och man tar bokade möten om man behöver det som arbetssökande. Men också att man finns där för samverkan med kommunerna, säger Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Regeringen har fått hård kritik från oppositionspartierna för omgörningen av arbetsförmedlingen. Bland annat för att myndigheten har beslutat att lägga ner 132 kontor. Det handlar om 90 fram till årsskiftet.

Förra veckan gick Vänsterpartiet ut och hotade med att försöka avsätta Eva Nordmark via en misstroendeförklaring i riksdagen. Sverigedemokraterna har varit positiva och Moderaterna liksom Kristdemokraterna har inte stängt dörren.

Idag sade arbetsmarknadsministern att regeringen kommer att ge arbetsförmedlingen nya uppdrag. Bland annat ska myndigheten som man säger säkra den lokala närvaron, särskilt på orter där kontor nu stängs.

– Några av de kontoren kommer säkerligen att kanske behöva öppna igen. Jag kan inte som statsråd kliva in och säga exakt säga vad som ska hända på varje ort, utan det är ju myndigheten som har ansvar för sin organisation, säger Eva Nordmark.

För att arbetsförmedlingen, som nu varslat 4500 anställda, ska få bättre ekonomiska förutsättningar gör regeringen ett undantag och tillåter att myndigheten flyttar över 900 miljoner som inte förbrukats i år, till nästa år. Men Vänsterpartiet som har ställt fem krav för att dra tillbaka sitt hot om misstroende, tycker att regeringen visserligen lyssnat, men frågetecken kvarstår.

– Vi är inte övertygade utifrån vad regeringen säger idag, att man har så pass konkreta planer att det minskar risken att människor drabbas väldigt hårt av den reformering eller förändring av arbetsförmedlingen som pågår, säger Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ali Esbati.