Han kritiseras för att ha arvoderat styrelsekollegans far

1:45 min

Sametingets styrelseordförande Per-Olof Nutti kritiseras för att ha gett konsultuppdrag till Per-Mikael Utsi.

- Det är på gränsen till jäv säger Håkan Jonsson, partiledare Jakt- och fiskesamerna.

Före detta styrelseordföranden och sametingspolitikern Per-Mikael Utsi fakturerade 58 000 för tjugo dagar för att göra en verksamhetsplan för Sametinget. Ett jobb som var påbörjat för flera år sen som han nu säger sig ha uppdaterat.

Men det är inte pengarna eller jobbet som oppositionen reagerar på. Utan sättet det har gått till.

- Han har fått ett uppdrag av Per-Olof Nutti. Och i den styrelsen sitter också Lars-Miguel Utsi. Då har alltså Nutti gett Utsis far ett jobb att utreda och ta fram en plan. Det är på gränsen till jävsituation som jag ser det, säger Håkan Jonsson.

- Situationen är nog olaglig, för skulle Per-Olof Nutti hantera övriga ärenden så här skulle han kunna anställa kanslipersonal. Och det förekommer inte någon annanstans.

Per-Olof Nutti svarade så här på kritiken i talarstolen inför alla ledamöter:

 - Det är inte bara en som jag kallat. Det är flera mycket duktiga personer som jag arvoderat. Det som är viktigt är att det finns papper på att inget jäv har förekommit. Sådana här beslut får jag ta som styrelseordförande.

Jobbet som Per-Mikael Utsi gjort ska ge Sametinget tydligare styrning och kontroll över verksamheten och är något som Riksrevisionen många gånger påpekat i sina revisioner.

Verksamhetsplanen ska göra det klart och tydligt att Sametingets styrelse har mandatet att styra hela Sametinget, inklusive kanslichefen som i sin tur styr administrationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio