Pressmeddelande 2019-11-29

Anna Takanen har utsetts till Årets sverigefinne

Årets sverigefinnar har under kvällen korats vid en gala på Finlandsinstitutet i Stockholm. Skådespelaren, regissören och författaren Anna Takanen blev Årets sverigefinne. Gymnasieeleven Viivi Paavonperä är en ung skribent som tilldelades utmärkelsen Årets unga sverigefinne. Det nya hederspriset gick till Esko Melakari.

Årets Sverigefinnar har utsetts årligen sedan 2011. Detta för att uppmärksamma personer som under det gångna året gjort betydelsefulla insatser för att lyfta fram sverigefinskhet och sverigefinska frågor. Galan leddes av Sisuradios Virpi Inkeri och skådespelaren Cary Ylitalo.

Årets sverigefinne: Anna Takanen
”Med en finstämd och ömsint berättelse om sin pappa, som kom som krigsbarn till Sverige, och om hur det var att växa upp som barn till ett krigsbarn, för Anna Takanen in ett nytt perspektiv på denna folkförflyttning som berörde tiotusentals barn. Med sin bok "Sörjen som blev" har hon också inspirerat många med samma historia att sätta ord på sin egen berättelse.”

Årets unga sverigefinne: Viivi Paavonperä
”Den sverigefinska litteraturen har fått nya krafter. Årets unga sverigefinne, Viivi Paavonperä, drömde redan som barn om att skriva en egen bok. Skrivandet har för henne blivit ett sätt att bearbeta känslor, och hon vill gärna att andra unga ska hitta glädjen i att skriva på finska. Därför har hon startat Finn-Kirjas ungdomssektion.”

Hederspriset: Esko Melakari
Hederspriset för sitt livsverk tilldelades Esko Melakari. Hans orubbliga arbete ledde fram till att minoritetslagen stiftades. Tack vare hans insatser har sverigefinnar lagstadgad rätt att utveckla sitt språk, sin kultur och sin identitet.

Om Årets sverigefinnar
Årets Sverigefinnar är ett samarbete mellan Sisuradio, SVT, Finlandsinstitutet och tidningen Ruotsin Suomalainen. Utmärkelserna har delats ut sedan 2011.

Läs mer och lyssna: sverigesradio.se/aretssverigefinnar 

Galan direktsändes i P4 Sveriges Radio och Sisuradio, och kommer att sändas i SVT2 den 22 december.

Årets sverigefinne och Årets unga Sverigefinne utsågs av en jury bestående av Anne Sseruwagi, kanalchef Sisuradio, Päivi Milanovic, redaktionschef för SVT Uutiset, Anders Eriksson, direktör för Finlandsinstitutet och Tapani Kekki, chefredaktör på Ruotsin Suomalainen.

Hederspriset delades ut för första gången i år. Pristagaren Esko Melakari valdes ut av en extern jury som leddes av Päivi Tompuri, fd kanalchef Sisuradio och fd redaktionschef SVT Uutiset.

Pressbild:
Årets sverigefinne 2019 Anna Takanen. Foto: Virpi Inkeri/Sveriges Radio

För mer information, vänligen kontakta:
Virpi Inkeri, producent och programledare
0733 28 09 02
virpi.inkeri@sverigesradio.se