Sametinget visar hälsopolitisk riktning

Stor enighet när Sametingets plenum antog ett hälsopolitiskt handlingsprogram.

För första gången visar Sametinget viljeriktning i frågor som rör samers hälsa. Sametingets sista plenum för i år som hålls i Haparanda godkände under stor enighet det av Hälso-, äldre- och idrottsnämnden utarbetade förslaget till ett hälsopolitiskt program.

– Vi välkomnar upprättandet av det här programmet, det sänder en viktig signal att dessa frågor är viktiga för Sametinget och hela vårt folk, sa Marie Persson Njajta, LPSS, från talarstolen.

– Jag är oerhört glad för det. Vi skulle haft det för länge sedan. Men vi får vara glada att det kommer nu, sa Britt Sparrock, Samelandspartiet, som fram till nyligen haft ansvar för hälsofrågor i Sametingets styrelse och sitter också i hälsonämnden.

Idag saknar Sametinget uppdrag från regeringen att jobba med samiska hälsofrågor, men uppmanar nu regeringen att de ska ge Sametinget ett sådant uppdrag med medföljande medel.

I hälsopolitiska programmet anges nio prioriterade arbetsområden:

  1. Språk- och kulturanpassad hälso- och sjukvård, elevhälsa och omsorg
  2. Folkhälsoarbete
  3. Forskning och centrum för samisk hälsoforskning
  4. En tillgänglig vård
  5. Inflytande
  6. Öka mångfald och tolerans
  7. Nationellt samiskt hälsocentrum
  8. Sanningskommission
  9. Implementera urfolksdeklarationen

Det finns ingen prioritering i vilken ordning Sametinget ska jobba med de olika delarna.

Ingrid Inga i Samelandspartiet menar att en fråga är viktigare.

– Nationellt samisk hälsocentrum borde vara den första prioriteringen, sa hon från talarstolen.

I programmet uttrycker Sametinget att de vill inkludera ett samiskt perspektiv i de nationella folkhälsomålen. Visionen och det övergripande målet i det politiska viljeinriktningsprogrammet är att en god hälsa hos alla samer fås genom att materiella, sociala och mentala/andliga dimensioner för hälsa beaktas och tillvaratas. Samt att det också ges likvärdiga förutsättningar för god hälsa och ökad tillgång till språk-och kulturanpassad hälso-och sjukvård, elevhälsa och omsorg.

– Till handlingsprogrammet ska det upprättas en handlingsplan och i den planen ska det anges hur vi ska realisera insatserna. Jag har stor tilltro till att styrelsen och nämnden jobbar vidare med det, säger Britt Sparrock.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio