Trenden fortsätter: få kvinnor på ordförandeposter i samebyarna

2:07 min
  • Män dominerar maktpositionerna inom samebyarna som finns i Sverige. Nio av tio ordföranden är män, och övriga styrelsen består även den i huvudsak av män.
  • I de samebyar i Sápmi som finns i Sverige, är 90% av ordförandena män, 95% av vice ordförandena män, och av de övriga ordinarie ledamöterna är 75% män. Sedan fyra år tillbaka har antalet män i hela styrelsen varit minst 80% - d.v.s. 4 män per kvinna. 
  • - Sen tänker jag att vi har väl aldrig arbetat med könet. Utan vi har ett arbete att utföra och sen spelar det väl ingen roll vem som utför det bara det blir gjort.  Hela renskötseln är uppbyggt på samarbete, säger Inger Helene Gråik som är ordförande för Jijnjevaerie sameby. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio