Traditionen bruten i år på grund av skollagsmiss

2:45 min

I år håller inte Kiruna sameskola sitt traditionella Andersmäss-firande i Jukkasjärvi kyrka som man tidigare gjort. Orsaken är att skolan anmälts av vårdnadshavare efter ett kyrkofirande i höstas där bön och välsignelser ingick. Något som bryter mot skollagen.

  • Kiruna sameskolas rektor menar att det blivit en kommunikationsmiss mellan skolan och Svenska kyrkan. Man håller därför inget firande i år.
  • Svenska kyrkan har bett om ursäkt för fadäsen och skolan och kyrkan satsar på att hålla Andersmäss-firande nästa år istället. 
  • Efter en första besvikelse så har en grupp föräldrar nu tagit ett eget initiativ och ska hålla en föräldraarrangerad Andersmäss i Jukkasjärvi kyrka, som vanligt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio