Fuskare åker fast på teoriprovet – trots avancerad teknik

2:27 min

Fuskarna använder kameror som ser ut som knappar och minimala hörsnäckor så små att de måste plockas ut med magneter. Ändå har fem av dem åkt fast i år.

I trafikverkets nya provsal i Karlskrona sitter sen ett halvår tillbaka övervakningskameror i taket, speglar längst bak i salen och dataskärmarna lutar för att de inte ska kunna filmas.

Det har blivit svårare att fuska sen den nya tekniken installerades, menar Anneli Svensson enhetschef på Trafikverket i Blekinge. Fem personer har ertappats med att fuska med hjälp av dold teknik.

– De har ofta en kamera innanför tröjan där linsen är kamouflerad med en skjortknapp. Knappen sticker alltså ut genom knapphålet och filmar frågorna. Sen är det någon på utsidan som ser frågorna och berättar svaret i en liten högsnäcka som fuskaren har i örat, säger Anneli Svensson.

Fuskarna polisanmäls men så mycket mer händer inte. Trots att alla som gör teoriprovet intygar på heder och samvete att de inte ska använda hjälpmedel, så finns det inget motsvarande stöd i lagen för att straffa dem som ändå gör det.

Nyligen fick Transportstyrelsen ett uppdrag av regeringen att utreda hur de som försöker fuska ska kunna straffas.

– Vi hade två polisanmälda kunder som åtalades men som friades eftersom vi inte hade stöd i lagen. Men vi jobbar ju på att det ska komma, säger Anneli Svensson.