Arbete och pengar

Vissa invandrare kan få det svårare att ta hit sina familjer

1:36 min

I framtiden kan det bli svårare för vissa invandrare att ta med sig sina familjer till Sverige. För nu är de flesta politikerna i riksdagen överens om att ändra reglerna.

– Ja, det här handlar inte om flyktingar som har flytt från krig, politiskt förtryck eller liknande. Utan det gäller arbetskraftsinvandrare, alltså de som bara kommer hit för att jobba.

Hur ser reglerna ut idag?
– Som det är nu så måste en arbetskraftsinvandrare tjäna minst 13 000 kronor i månaden. Då får ha eller hon rätt att ta hit sin familj.

Kostar det pengar för Sverige?
– Ja, ibland. För de arbetskraftsinvandrare som har ganska låga löner så räcker kanske inte pengarna till hela familjen. Så då kan de istället få hjälp med pengar i bidrag från svenska skattebetalare.

Troligen ändras lagen

På vilket sätt kan reglerna ändras?
– Jo, såhär: I framtiden måste kanske arbetskraftsinvandraren själv tjäna tillräckligt mycket pengar för att betala för mat, boende och annat för hela familjen.

Vilka vill ha den här förändringen?
– Nu är det de flesta i riksdagen, så de har stora möjligheter att rösta igenom en lagändring. Bara två partier har tydligt sagt nej till försörjningskravet och det är Vänsterpartiet och Miljöpartiet.