Iran

Sjuka barn dör när sanktioner stoppar hjälpen

1:59 min

I Iran varnar nu en patientgrupp med en svår ärftlig hudsjukdom att nästan tre gånger så många barn och unga dött sedan de nya amerikanska sanktionerna infördes för ett drygt år sedan.

Det svenska företaget Mölnlycke health care har slutat leverera livräddande bandage på grund av sanktionerna mot Iran, rapporterar vår utsände.

– När bandagen från Sverige slutade komma så fick vår dotter svåra infektioner och började lukta ruttet. Efter åtta månaders sanktioner dog Masoumeh, 9 år gammal, berättar hennes pappa Kazem Inanlou.

Hon är en av 15 unga iranier med den ärftliga hudsjukdomen Epidermolysis bullosa som avlidit under senaste året enligt iranska patientorganisationen EB home institute. Nästan tre gånger fler än snittet.

Sjukdomen innebär att det bildas blåsor i huden vilket ger sår som måste skyddas av specialförband som inte fastnar för att läka.

Det svenska bolaget Mölnlycke health care vill inte ge en intervju, men svarar skriftligt att "Vi har med stor noggrannhet analyserat situationen, men tyvärr har vi nått slutsatsen att det är för tillfället inte möjligt för oss att distribuera våra produkter i Iran".

De nya amerikanska sanktionerna infördes för ett drygt år sedan när USA drog sig ur kärnteknikavtalet som ska förhindra utvecklandet av iranska atombomber, eftersom president Donald Trump inte tror på det. Amerikanska finansdepartementet svarar skriftligt att "En humanitär mekanism införd 25 oktober i år kommer att hjälpa internationella företag att de inte går över sanktionsgränserna".

Men organisationen Human rights watch skriver i en ny rapport att ett stort antal banker och läkemedelsbolag slutat verka i Iran för att de tycker att de amerikanska undantagsreglerna är för krångliga och riskerna för böter och andra staff för stora.

Sanktionerna har skadat också andra iranska patientgrupper som behöver importerade mediciner, till exempel personer med epilepsi och cancersjuka säger Tara Sepehri Far på Human rights watch.