Jordskalvet i Albanien

Hundratals efterskalv skrämmer albaner

2:15 min

I hamnstaden Durre fortsätter eftersökningar efter överlevande från jordbävningen. Kraftiga efterskalv skapar panik, de som kan flyr från staden. Men för dem som skadats är det omöjligt.

– Nej, jag känner mig inte trygg nu, hela tiden känns det som om jordbävningen ska slå till igen och jag är hela tiden rädd, säger 27-åriga socionomen Megi Hasani.

Hon ser liten ut i sjuksängen på andra våningen i Durres akutsjukhus, hon har skärsår över hela kroppen, ett blått öga och en svullen hand. Men hon och maken överlevde trots att de var på sjätte våningen i bostadshuset, som nu är helt raserat.

För ett år sedan flyttade de in, men lät först inspektera huset byggt 1990. Inspektörerna lovade att det var jordbävningssäkert. Natten mot tisdag vid tre visade det sig vara en lögn.

Megi minns inte hur de kom ut, hon svimmade av, hennes make togs medvetslös till Tiranas sjukhus, men har nu vaknat och ska vara utom fara. Megis svägerskor och flera vänner håller henne sällskap. Helst skulle Megi vilja lämna sjukhuset och Albanien.

– Jag vill bo någon annanstans, men kan jag inte för jag är skadad och hela min familj är med mig här, bara min man är på sjukhus i Tirana, fortsätter Megi. Hon vill vara en del av EU översätter journalisten Denis

Stengolvet på andra våningen gungar till. Efterskalvet är kraftigt och trots att det bara varar drygt 15 sekunder känns det som flera minuter. Megi gråter förtvivlat i panik. De som kan tar sig ut ur sjukhuset, som har tydliga sprickor i fasaden. Svägerskan 21 åriga Ergusa Sulejmani kommer gråtande ut.

– Jag bor här, mitt hus är säkert, men vi är oroliga för att alla skalv gör byggnaderna osäkra. Om jag hade ett pass skulle jag åka direkt, säger Ergusa.

Runt 800 efterskalv har noterats, de kraftigaste kring hamnstaden Durre. Familjer köar i bilar ut ur stan. Flera nya vägbroar har fått skador och stängts av. De som inte kan åka utomlands åker söderut mot säkrare områden.