En allmänpolitisk debatt avslutade Sametingsplenum

2:10 min

Igår avslutades Sametingsplenum i Haparanda med en allmänpolitisk debatt.

Hot mot urfolksspråken var ett av ämnena som partierna lyfte under torsdagens allmänpolitiska debatt på plenum i Haparanda. Marie Persson Njaita berättar varför den frågan är viktig för Landspartiet svenska samer, Lpss.

- Det jag ville prata om var språkrevitalisering som är viktigt ur många olika synpunkter och inte minst för barnen. Att arbeta med språkrevitalisering, har forskning visat, är hälsostärkande, så det är stärkande på många sätt.

Syftet med den allmänpolitiska debatten är att vitalisera och stimulera den politiska debatten i Sametinget. Rovdjur, duodji och social utsatthet var några ämnen som togs upp denna gång och Persson Njajta tycker det är viktigt att partierna får chansen att sätta dagordningen.

- Det är uppfriskande för det demokratiska samtalet, att det inte är styrt så att folk kan prata om det som känns viktigt just nu. På så sätt även bjuda in det samiska folket till diskussion och väcka ett större intresse än när vi bara avhandlar punkt för punkt.

Precis som LPSS valde partiet Álbmut att diskutera det samiska språket och Karl Einar Enarsson framhävde vikten av utbildade lärare inom alla samiska ortografier.

- För att utbilda så måste vi ha lärare och det är ett problem för vi har inte så mycket lärare, så vi måste börja där. (Du tryckte ju som sagt mycket på lärare, men är det här det mest akuta?) Jo det är det, för utan lärare kan vi ju inte lära oss språken. Å för att få bra lärare måste de ju få en utbildning också, säger Karl Einar Enarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio