Här kan du läsa hela programmet

-Så gick vi in. Då var det två killar därinne plus ägaren. Så låste ägaren dörren av någon anledning. Så gick vi ett par steg in så fick jag en smäll rakt i ansiktet.

Programledare:Det börjar som ett rutinuppdrag. Men den här torsdagskvällen i december förändras livet för Curt Benckert. För alltid.

Ljud från misshandeln som sker

-Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv, säger Curt Benckert

Programledaren: Curt Benckert är en av de som granskar att lagar och regler följs. Som utreder om en restaurang ska få servera alkohol och kontrollerar att inte minderåriga får köpa öl, vin och sprit på krogen. 
Ett arbete som kan innebära hot och våld mot de kommunala alkoholhandläggarna.  Men också påtryckningar från de personer som vill att de ska strunta i att följa lagen. Påtryckningar som kan komma från oväntat håll….

Ljud från Stockholms gatumiljö på kvällen

-Klockan är inte tre ännu så då har vi ett antal krogar till.

Det är lönehelg i centrala Stockholm. Klockan har passerat tio på kvällen när Johan Lindholm, Erik Johansson och Lena Nordlöf, alkoholhandläggare i Stockholms stad, kliver upp från tunnelbanan på Sveavägen utanför Handelshögskolan.  Just den här kvällen har de extra koll på att krogarna som har öppet till klockan tre stänger som de ska.

-Det är möjligt att vi hinner med 14 som vi plockat ut.  Nu ska vi till en krog här runt hörnet som vi valt ut därför att det varit indikationer på att det varit väldigt unga som besöker den. Då börjar vi där och ser om vi kan uppmärksamma om någon är under 18.

Det är trångt på krogen och publiken är ung, konstaterar Johan.

-Just precis det stämmer väl den där indikatorn att det är en ung publik i varje fall.
-Där är en trappa ned.

Nedanför en smal trappa leder en trång gång in till ett litet rum fullt med gäster. Åt andra hållet, i ett prång, finns en nödutgång.

-Kan du larma av så man kan kolla att det är öppet?
-Jag stängde precis.

Johan ber en anställd att larma av nödutgången. Att kontrollera nödutgångar är en viktig uppgift för alkoholhandläggare. Johan minns om diskoteksbranden i Göteborg för drygt 20 år sedan där 60 ungdomar dog när nödutgångarna var blockerade.

-Jag stängde precis.
-Men man kan gå ut där?
-Jag kan öppna.

Det visar sig att nödutgången är låst. Bara de anställda kan öppna med nyckel.
Det blir en diskussion med personalen:

-Den ska vara öppen, den var låst med nyckel.
-Nej, nej den är inte låst den är öppen.
-Men den var det när vi kom då var den låst.
-Nej den är öppen.
-Han hävdar ju att det var öppet.
-Nu har du ju öppnat.
-Nej jag har inte öppnat, den är öppen.

De tre handläggarna överlägger i sorlet av röster:

-Han hävdar ju att det var öppet.
-Vad skulle han annars med nyckel till? 
-Jag tyckte också det /lena/.
-Men han öppnade ju med nyckel. Den var låst. Så det kommer vi hävda att den var.

Gästerna är unga men kontrollanterna har inte upptäckt någon som är under 18 och som dricker alkohol. Däremot kommer krogens ägare att få en anmärkning för den låsta nödutgången.

-Ok, är vi nöjda? 
-Nu ska vi upp till Norrtullsgatan. 
-Det är Odenplan där uppe. Ska vi gå Sveavägen?
-Sveavägen upp och sen vänster.

I storstäderna gör alkoholhandläggare tillsyn på restauranger och krogar i regel tillsammans med en eller flera kollegor. Men i landets mindre städer är det vanligt att handläggaren gör kontrollen ensam.

Det är också i landets mindre städer som utsattheten är större för alkoholhandläggarna som gör utredningar av de som söker tillstånd för att servera öl, vin och sprit och ger sedan förslag till politikerna som fattar beslut.

Det är också alkoholhandläggarna som kontrollerar hur det fungerar på krogen med bland annat ordning och fylleri, om minderåriga serveras alkohol, om personalen hanterar kassan på rätt sätt och att nödutgångar finns och fungerar, så gästerna kan ta sig ut ur lokalen vid en brand.

Men hur är arbetssituationen för de kommunala alkoholhandläggarna i Sverige?
Vi skickar en enkät till landets knappt 300 alkoholhandläggarna med frågor om hot, hat och påtryckningar. Och deras svar är överraskande, ska det visa sig…

Tillbaka till Curt

-Det var julfest på kvällen, skulle vara, och i och med att jag inte bodde i Katrineholm tyckte jag att det var bra att ha tillsyn på kvällen.

En torsdag i början av december för fyra år sedan förändras livet för alltid för alkoholhandläggaren och juristen Curt Benckert.

-Jag tror vi började klockan sju. Då går vi runt till restaurangerna och tittar till om det är lugnt och stilla, så kollar vi av hur de säljer och kollar på priser och så.

Den här kvällen är Curt Benckert inte ensam. Han har med sig en praktikant på socialförvaltningen som utbildar sig till juristassistent.  Och den här kvällen gör Curt något ovanligt – han tar med sig ett larm som han ger till praktikanten.

-Jag var väldigt slarvig i början på att ha larm, rekommendationen var att man ska ha larm. Och nu när jag går med en praktikant kände jag att vi måste ha. Det är självklart man ska ha larm, men det slarvas med sånt, tyvärr.

Ett larm som går till polis och vaktbolag och som spelar in det som händer när man trycker på knappen. Ett larm som kommer att rädda Curt den här kvällen.
Men det vet han inte då när de börjar gå Drottninggatan fram i Katrineholm.

De stannar till vid en restaurang som är stängd.  Tidigare under hösten har Curt Benckert haft kontakt med ägaren i ett tillsynsärende:

-Då skrev vi förslag på att återkalla hans tillstånd så det var därför han var sur som stryk.

Genom fönstret i den stängda restaurangen ser de ägaren och knackar på. Ägaren öppnar ytterdörren och släpper in dem.

Det som nu kommer att hända när de går in genom entrén har satt djupa spår hos Curt Benckert. Direkt när de kliver in i lokalen reglar ägaren ytterdörren med en hasp.
Sedan sker saker snabbt:

Misshandelsljud

--Så gick vi ett par steg in och så fick jag en smäll i ansiktet. Jag blir fullständigt perplex.

Misshandelsljud

-Så reser jag mig upp och får en sop i magen. Så då drog jag mig åt sidan och jag ramlade väl ned samtidigt på golvet.

-Jag minns inte exakt men min assistent sa att han sparkade mig ett par gånger och så reste jag mig upp en gång till och då åkte jag på en smäll till.

I det läget trycker Curts kollega på larmet.

När han larmar går också en inspelning igång  som registrerar det som händer i lokalen:

-Sen drog han upp mig och slog av en flaska, nej glas var det han slog av, och viftade till så jag fick ett litet sår här på halsen. Jag var väldigt rädd vid det tillfället.

-Så han gick ju på även min assistent, och slog till honom också men…man tycker att vi borde kunnat göra något men samtidigt är det så att man känner att man inte ska förvärra saker utan man backar undan så långt det går och försöker liksom hitta någon lösning på det hela.

-Jag har aldrig varit så rädd någon gång i hela mitt liv. Då kände man rädsla att det kan gå var som helst.

Jag vet inte vad som hade hänt om inte…ja Securitasbilen kom först, sen kom polisen…så gick han i väg ägaren, då passade vi på att smita ut.

För Curt innebär den decemberkvällen slutet på jobbet som alkoholhandläggare. Efteråt blir sjukskriven. Han får hjälp och stöd av sin arbetsgivare men slutar sedan helt med arbetet.

-Det som förvånar mig mycket är….jag var 64 år då och kände mig ganska stabil. Men jag krackelerade ju helt och hållet sen efteråt. Man trodde liksom inte att det skulle ta en så…men man förstår helt plötsligt hur det fysiska våldet faktiskt förstör en på ett sätt som…jag trodde aldrig att det skulle vara så…jag kunde börja gråta bara så där hux flux…Tänkte man att stora starka jag ska väl inte, men man kände sig ganska ynklig faktiskt.

Du blev förändrad efter det?

Ja, det blev jag, sen har jag väl återhämtat mig en hel del efteråt, men jag slutade ju. Helt klart förändrad. Det var en fruktansvärd upplevelse.

Restaurangägaren dömdes senare till fängelse för det han gjorde mot Curt och restaurangerna som han drev avvecklades.

Alkoholhandläggaren Curt Benckert är inte ensam om att utsättas för hot och våld.
Det visar svaren i Kalibers enkät till landets cirka 300 alkoholhandläggare i landets kommuner. Drygt hälften svarar på våra frågor.

-Inte att någon slagit mig men att man hotat.

En av dem som svarar är Madelen Andersson i Mora. Hon minns ett möte med en krögare som riskerade att få serveringstillståndet indraget:

-Det var vid ett förslag på avslag då ville de ha ett möte och överlämna fler handlingar.  Och har själv inte med kopior, så plötsligt under mötet skickar han ut den jag hade med för att kopiera. Och när han lämnar rummet så talar personen i fråga om för mig att om någon försöker lägga krokben för honom så ska jag veta att han är van att slåss.

I Kalibers enkät uppger var tredje handläggare att de någon gång utsatts för hot eller våld i tjänsten. Och under de senaste fem åren har var femte handläggare utsatts för hot och våld.

För Madelen Andersson som både bor och arbetar i en mindre stad innebär det att hon har bra kunskap om de 33 ställen som har alkoholtillstånd i Mora. Men hon är också utsatt. Även privat.

-Det var en period jag inte ens kunde gå på Ica utan att folk skulle ha diskussioner om ett specifikt ärende, och man respekterade inte ens när jag hade mina barn med mig.

I Kalibers enkät enkäten beskriver handläggare runt om i landet vad hoten handlar om. I svaren läser vi:

-Jag  blev mordhotad och fick personskydd till och från arbetet och en säkerhetsdörr i bostaden.

- Vid flera tillfällen har jag utsatts för våld av gäster på ställen som jag gjort tillsyn på, bland annat blev jag upptryckt mot en vägg och nedslängd på golvet.

- Arbetar man i mindre städer blir man snabbt uthängd och när man ser sitt namn florera på olika sociala medier känns det inte särskilt roligt. Och en gång kom en person hem till min privata bostad för att ifrågasätta varför en tillståndshavare inte får serveringstillstånd beviljat. Några dagar efter besöket fick jag min bilruta krossad.

- Jag fick skarp ammunition hemskickat i ett kuvert med mitt namn på. Avsändare okänd.

- Har fått hot via telefon. Folk från restaurangen skulle stå och vänta utanför kontoret om jag inte gjorde som han sa.

Och i februari nästa år ska Borås tingsrätt ta upp ett fall där en krögare hotade att strypa en alkoholhandläggare.

Men trots att de flesta kommuner har rutiner för hot och våld görs få polisanmälningar. Och vid en kontroll med landets domstolar hittar vi ett fåtal domar de senaste åren.

Kalibers enkät visar också att handläggare som jobbar de tre storstäderna sällan utsätts för hot eller våld, utan det förekommer främst i mindre eller medelstora städer.

Och hot och våld har också ökat de senaste åren. Det visar undersökningar som branschorganisationen Kommunala alkoholhandläggares förening själva gjort bland sina medlemmar. Och flera handläggare har också lämnat yrket på grund av hot.

-Jag heter Thomas Fehrm, jobbar som alkoholhandläggare i Malung-Sälens kommun och sitter även som ordförande i kommunala alkoholhandläggares förening.

Om att var tredje handläggare som svarar i Kalibers enkät upplevt hot eller våld, så säger han:

- Vi är inte förvånade för vi har upplevt det här under flera år. 

En förklaring till att det ökar kan vara att mycket står på spel om tillstånd att servera alkohol försvinner.

-Det är ju en konkurs i princip.

Och en alkohollag som tolkas olika i landets 290 kommuner och där kostnaden för att få tillstånd varierar mellan ett par tusen kronor upp till nästan 20 000 kan skapa problem för handläggarna, säger Thomas Fehrm. Han tycker att utredningar och tillsynsansvar åter igen bör ligga på länsstyrelserna i stället för på kommunal nivå - för att det ska bli mer rättssäkert med enhetliga bedömningar och för att risken för påverkan från lokala intressen ska minska.
Thomas Fehrm tycker att kommunala alkoholhandläggares förening gör vad de kan för att påverka myndigheter med idéer till förbättringar:

-Problemet blir när en kommun tycker det ska se ut på ett visst sätt och så säger en annan kommun något helt annat och verksamhetsutövaren kanske finns i båda kommunerna. Det blir ju inte trovärdigt. Det skulle behövas en likriktning, en förenkling egentligen. Ytterst är det regeringen som måste ta sig en funderare.

Svaren i Kalibers enkät visar också att alkoholhandläggare i mindre städer oftare utför tillsyn på restauranger och krogar själva. Något som nästan inte förekommer i de tre storstäderna.

Det är stängningsdags på en nattklubb i centrala Stockholm, klockan har passerat tre och alkoholhandläggarna Johan, Erik och Lena kontrollerar att stället töms på besökare.

Alkoholhandläggaren Erik Johansson har själv inte utsatts för några hotfulla situationer.

-Nej inte jag. Men jag vet att en och annan kollega varit det, men då har det oftast varit fråga om gäster som frågar vad man gör där och börjar tjafsa. Aldrig någon som blivit hotad av någon krögare vad jag vet. De har inget att vinna på det, det skulle bara vara dumt.

Har ni varit oroliga någon gång när ni varit ute?
/Johan:/ -Nej, man kan ha haft beredskap inför och tänkt att det kan bli tufft men så har verkligheten visat att det var lugnt.
/Erik:/ -Kan hålla med om att man tänkt innan, oroat sig, men sen har det visat sig att det var inget att oroa sig för.

Genom Kalibers enkät får vi också fram att var femte handläggare blivit erbjuden allt från godis till middagar och pengar av krögare i troligt syfte att påverka beslut om serveringstillstånd.
Men vi stöter också på svar som överraskar. För handläggarna utsätts inte bara för hot och våld, som Curt Benckert och Madelen Andersson.
De utsätts också för påverkan från den egna kommunala organisationen. Från tjänstemän och från politiker.

-Det känns som man vill vara mer näringslivsvänliga att man ibland tänjer på gränserna för vad man ska göra. Det är viktigt för kommunen att växa. Det är viktigt för orten och så vidare.

Madelen Andersson i Mora har jobbat med handläggning i 13 år och hon märker en skillnad:

-Ju mer åren går…dessutom  mer kommer påverkan från våra politiker. Och våra näringsställen försöker kontakta högre positioner i kommunen. Det sker möten med höga uppsatta tjänstemän som inte vi får kännedom om, vi hör det i korridorsnacket.

När en tillställning för företagare och politiker skulle arrangeras i Mora mejlade socialnämndens ordförande till alkoholhandläggaren som höll på att utreda om mötet skulle få servera alkohol eller inte. Politikern skrev att arrangemanget är viktigt för Mora och hoppas att handläggarna löser det ”på ett bra och positivt sätt.” Madelen Andersson reagerade på mejlet:

-Så högst olämpligt. Jag har meddelat det uppåt för jag tyckte inte det var okej.

Det är socialnämndens ordförande, moderaten Malin Höglund i Mora som ville att alkoholhandläggaren skulle fatta beslut om alkoholtillstånd för arrangemanget med företagare och politiker.
-I det här fallet kom väl allt in väldigt sent, då tycker jag man ska ha ett bra bemötande och se till att lösa det.
Vad hoppas du konkret uppnå genom att skriva till en handläggare?
-Ja…jag tycker man kan skynda på det här. Man kan vara flexibel.
Hur ser du på att politiker, som i ditt fall, försöker påverka tjänstemän i deras beslut om serveringstillstånd?
-Nej, men jag tycker inte att jag försöker påverka, det tycker jag definitivt inte, jag tycker man kan vara flexibel utifrån lagstiftningen.

Alkohollagen är en så kallad skyddslag. Det innebär att den går före eventuella näringslivsintressen i en kommun. Det vill säga en kommun ska inte väga in hänsyn till om det kan vara bra för näringslivet om en verksamhet får tillstånd att servera alkohol när de tar beslut.

Och när vi frågar handläggarna om de upplever att politiker eller andra tjänstemän i kommunen har försökt påverka beslut om alkoholtillstånd uppger mer än var tredje handläggare att de utsatts för påverkansförsök. Och nästan hälften av handläggarna anser att politiker låter näringslivets intressen gå före alkohollagen i beslut om serveringstillstånd.

- Jag jobbar i en glesbygdskommun där politiker och andra tjänstemän känner näringsidkarna. Det blir lätt lite ”bypolitik”, där man anser att de som finns närmast ska få fördelar.

-En politiker skrev att den berörda tillståndshavaren har väldigt stor betydelse för orten, det måste gå att lösa det här utan att återkalla tillståndet.

-En nämndordföranden och närmaste chef hälsade på och ”frågade lite” om ärendet efter att sökanden snackat med kommundirektören. Kort därefter beviljade nämndordförande ansökan trots att vår utredning visade att det borde avslås.

-En högre chef blev nervös när vi granskade en välkänd, välbesökt krog och frågade om vi ”kunde vara lite smidiga”.

Thomas Fehrm, ordförande kommunala alkoholhandläggares förening blir överraskad över att så många handläggare upplever att politiker försökt påverka deras arbete:

-Ja det är helt oacceptabelt. Det är ju det värsta en politiker kan göra, man kan inte gå in och göra så på det sättet. Det kan ju inte vara meningen att påverka saker i en viss riktning för att man känner någon eller tycker någonting. Det finns ju en lag kring det här vi kan inte bara strunta i den. Jag är jätteförvånad, jätteförvånad.

/ringsignal/

Vi kontaktar några andra politiker som haft synpunkter på alkoholhandläggarnas arbete:

-Ja det är Eva Marja
Moderaten Eva Marja Andersson i Gävle är fullmäktiges förste vice ordförande. Tidigare var hon ordförande i socialnämnden och det var hon som fattade beslut i ett ärende som alkoholhandläggarna inte ansåg skulle beviljas: ett beslut om att ge den säsongsöppna nöjesparken Furuviksparken tillfälliga serveringstillstånd vid 18 tillfällen under sommaren 2017.

Detta trots att alkohollagen är tydlig med att ett tillfälligt serveringstillstånd gäller för just ett enstaka tillfälle, eller en enstaka tidsperiod. Och en dom i Förvaltningsrätten slår fast att man som mest får bevilja åtta tillfälliga tillstånd till en verksamhet under ett år.
I efterhand har Länsstyrelsen i Gävleborg – som ska granska att kommunerna fattar rätt beslut – kritiserat socialnämndens beslut. Bland annat för att beslut togs utan att ta in ett yttrande från polisen, som alkohollagen kräver:

Ändå så fattar ni beslut om att ge tillstånd…
-Ja…det gjorde vi väl.
Låter konstigt kan jag tycka…
-Ja, så kan man kanske tycka.
Det tycker inte du?
-Nej, vi tog ju ett beslut utifrån att man skulle bedriva den här verksamheten över en längre period. Men eftersom det är sånt väder som det är i Sverige på sommaren, så kan man inte bedriva verksamhet varje dag.
Vad går först i er kommun, näringspolitiska intressen eller alkohollagen?
-Ja eftersom vi ha en alkohollag så bör man väl följa lagen.
Och det gjorde ni inte i det här fallet?
-Ja jag kan väl säga att vi tittade över hur det såg ut och för min del tycker jag att vi gjorde det rätta. Sen är klart har vi blivit granskade och fått en anmärkning för det så måste vi ta till oss av det och det har vi också gjort.

/ringsignal/

-Ja det är Philip Sandberg.

Och i Lund tryckte kommunstyrelsens ordförande, liberalen, Philip Sandberg på gillaknappen när en skribent på Facebook jämförde alkoholhandläggarna i kommunen med den östtyska säkerhetspolisen Stasi. De skedde när handläggarna gjorde tillsyn på en krog som bland annat saknade så kallat danstillstånd:

Det här ”likeade” du. Var det lämpligt?
-Jag har som sagt fullt förtroende för våra tjänstemän och de kontroller de gör. Men jag förbehåller mig rätten att ha synpunkter på lagstiftningen och den del som gäller danstillstånd.
Det kan inte ses som olämpligt att du trycker på gillaknappen för något där man jämför era tjänstemän med östtyska säkerhetstjänsten?
-Den del som jag tyckte var relevant i inlägget var synpunkter på danstillståndet.
När man går in och kikar så har du tagit bort din gillamarkering efteråt. Varför har du gjort det?
-Nä, men om någon upplevt det som stötande så var det inte meningen att det ska ha den effekten utan det här är en synpunkt jag har på lagstiftningen. Det förbehåller jag mig rätten att ha.

Den här rundan hade du gått många gånger?
-Ja, den har jag gått många gånger. Till det där stället där borta. Så brukar vi ta vid stationen, Stora hotellet…
Så det var en rutinkväll?
-Ja, i princip var det det…
Men det var sista gången för dig?
-Ja det var min sista tillsyn.

Fyra år har gått sedan alkoholhandläggaren Curt Benckert blev misshandlad av en krogägare när han skulle göra tillsyn på en restaurang. Och han är inte ensam om att vara utsatt. Nästan en tredjedel av alkoholhandläggarna svarar i Kalibers enkät att de någon gång utsatts för hot eller våld i tjänsten. En yrkesgrupp som också utsätts för påtryckningar från lokala politiker som vill att näringslivets intressen ibland ska gå före alkohollagen.

-…sen gick vi upp för att ta…här är det…

Curt Benckert bor idag i Linköping. Han har inte besökt platsen i Katrineholm där han blev nedslagen av krögaren, som också skar honom i halsen med ett krossat ölglas. Förrän nu – tillsammans med Kaliber.

-Nej det har jag inte varit…
Känns det konstigt att vara här nu?
-Det är lite ombyggt så det känns lite annorlunda nu också än vad jag minns det.
Ska vi gå in?


- Det är en ny dörr i alla fall. För där hade han en hasp som han haspade för. Sen kom vi in här…
 Vad hände när ni kom in?
-Då kom vi in så kom han fram och så kom vi hit ungefär. Här fick jag ju smällen, första smällen. Pang-bom. Sen fick jag en smäll till…först gick jag bort dit sen fick jag en smäll till, då åkte jag ned här och så låg jag på golvet…här var ju uppdukat med bestick och glas. Det var ju sen ett sådant glas som han stod där och snittade halsen på mig.
Det har gått några år….
-Ja det tog sin tid. Jag blev mer illa berörd än vad jag trodde jag skulle bli när jag tog jobbet. Dels trodde jag aldrig att jag skulle bli utsatt för det här.

Reporter: Christian Ströberg

Programledare Annika H Ericsson

Producent: Malin Marcko

Ansvarig utgivare: Gunilla Sax