Trafiklärare: tempot är ju högre i trafiken idag

Under vinterhalvåret sker flest renpåkörningar i Sverige. Trafikläraren Mattias Koskitalo tycker att trafiken har förändrats under de senaste åren.

Trafikläraren Mattias Koskitalo visar på trafikskolans whiteboard, hur han lär sina elever att tänka om det är renar på vägen.

- För att förebygga en olycka bör man ha blicken långt fram, för att söka av om det finns djur i närheten. Det är viktigt när man kört på ett djur, att stanna, gå ut och kolla och kontakta polisen direkt.

Olycksstatistiken på Viltolycka.se visar att flesta renpåkörningar sker under vinterhalvåret. 2019 har hittills 1 251 renar blivit påkörda i Sverige. Koskitalo ser en förändring i trafikanternas beteenden:

- Tempot är ju högre i trafiken idag. Folk kör ju under stress och det är bråttom. Så man tappar ju lite det här med att kolla och främsta orsaken är ju att man kör för fort och är stressad.

Hur länge har du märkt av att tempot har ökat?

- Jag har varit trafiklärare i 7 år och det kommer mer och mer. Man har bråttom och man lägger inte till de här extra minuterna som man kanske borde. Man kör kanske med stress redan innan man har lämnat sitt hem.

Koskitalo har följt rapporteringen kring det videoklipp där en lastbilschaufför jagar en renflock längs en landsväg i hög hastighet.

- Jag tycker det är skrämmande, det här är ju ändå en yrkeschaufför som har filmat det här samtidigt som han kör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio