Alkoholhandläggare

Curt misshandlades i tjänsten – under alkoholtillsyn

1:36 min

Var tredje alkoholhandläggare i landet har utsatts för hot eller våld, visar P1-programmet Kalibers granskning.

Alkoholhandläggaren Curt Benckert blev misshandlad under ett tillsynsbesök på en restaurang av en krögare som skar honom i halsen med ett krossat ölglas.

– Jag har aldrig varit så rädd någon gång i hela mitt liv. Då kände man att det kan gå hur som helst, säger Benckert.

Kaliber har skickat en enkät till landets cirka 300 alkoholhandläggare. Drygt hälften har svarat och nästan var tredje uppger att de någon gång utsatts för hot eller våld i tjänsten. Och under de senaste fem åren har var femte handläggare blivit utsatt.

Det är alkoholhandläggare i kommunerna som gör utredningar av de krogar, restauranger och andra som vill sälja alkohol och som sedan föreslår för politikerna som tar besluten, om en restaurangägare ska få tillstånd eller inte. Handläggarna kontrollerar också att de som fått tillstånd sköter sig, till exempel inte serverar alkohol till minderåriga.

Alkoholtillstånden betyder mycket för en restaurangägare och att förlora tillståndet kan också leda till att man tvingas stänga.

För Curt Benckert i Katrineholm blev det en tillsynsrunda som han aldrig glömmer. När Curt och hans kollega släpps in i lokalen av ägaren till restaurangen, går allt väldigt snabbt.

– Vi gick ett par steg in och så fick jag en smäll rakt i ansiktet. Jag blir fullständigt perplex. Så reser jag mig upp och får en sop i magen. Så då drog jag mig åt sidan och jag ramlade väl ned samtidigt på golvet.

– Sen drog han upp mig och slog av en flaska, nej glas var det han slog av, och viftade till så jag fick ett litet sår här på halsen. Jag var väldigt rädd vid det tillfället.

Thomas Fehrm, ordförande i yrkesorganisationen kommunala alkoholhandläggares förening, kommenterar siffrorna i Kalibers kartläggning.

– Vi är inte förvånade. Vi har upplevt det här under flera år, säger han.

Efter att Curt Benckert misshandlades för fyra år sedan slutade han som alkoholhandläggare. Krögaren dömdes till fängelse och restaurangen stängde.

Ett sätt att förbättra arbetssituationen för alkoholhandläggarna är att oftare göra tillsyn tillsammans med polisen, tycker Curt Benckert.

– Det är tryggare. Men merparten av alla krögare tror jag i alla fall sköter sig i det stora hela. Sen är det vissa rötägg både här och där.