Ekot på plats

Svårt att få tag i utländsk medicin i Iran

1:55 min

I Iran har de amerikanska sanktionerna gjort det svårt för sjuka att få tag på importerad medicin eftersom internationella läkemedelsbolag slutat leverera och banker att ta emot betalningar. En patientgrupp som drabbats är blödarsjuka, rapporterar vår utsände.

– Vårt enda brott är att vi är iranier, de verkar vill bli av med oss blödarsjuka, säger Mahmoud Raisi.

Han behöver koagulationsfaktor 8 för att inte skada sina leder eller blöda ihjäl, men den sort som tillverkas i Iran tål han inte och den amerikanska varianten kan han inte få längre, så nu har hans leder i fingrar och fötter förstörts av inre blödningar.

De nya amerikanska sanktionerna infördes för ett drygt år sedan när USA drog sig ur kärnteknikavtalet som ska förhindra utvecklandet av iranska atombomber eftersom president Donald Trump inte tror på det.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch skriver i en ny rapport att ett stort antal internationella banker och läkemedelsbolag slutat verka i Iran för att de tycker att de amerikanska undantagsreglerna är för krångliga och riskerna för böter och andra straff för stora.

Iran tillverkar egna mediciner för de flesta sjukdomar, men personer som har vissa cancerformer, epilepsi eller blödarsjuka får inte längre tillgång till importerade läkemedel.

Dödligheten för iranier med den ärftliga hudsjukdomen Epidermolysis bullosa har nästan tredubblats med de nya sanktionerna för drygt ett år sedan enligt en patientorganisation för att det svenska bolaget Mölnlycke health care slutat leverera specialförband.

Jan Egeland, generalsekreterare i Norska Flyktingrådet som är den största utländska hjälporganisationen i Iran med bland annat svenska biståndspengar, anser att de amerikanska sanktionerna slagit hårt mot de fattigaste i Iran.

– Matpriserna har fördubblats i väldigt många områden, arbetslösheten har ökat explosivt, säger Jan Egeland.

Jan Egeland är tidigare undergeneralsekreterare i FN och påpekar att de tre miljoner afghanska flyktingar i Iran som Norska Flyktingrådet stöttar inte längre har råd att skicka hem pengar till sina familjer på grund av den snabbt ökande arbetslöshet som sanktionerna lett till. Flera hjälporganisationer kan enligt Egeland inte längre verka i landet för att de inte får in pengar eftersom bankerna är rädda att straffas för sanktionsbrott från USA.

Jan Egeland uppmanar USA, EU och Iran att sätta sig vid förhandlingsbordet snarast för att hitta en lösning.