Experimentell ljudbild

Urpremiär för mörk scenkonst i miljonprogramslägenhet Bergsjön

2:29 min

Lägenhetsföreställningen "Vi är den här platsen eller tillståndet" är skapad av konstnären Johanna Gustavsson och dramaturgen Malin Holgersson.

I Göteborg startar en av Folkteatern i Göteborgs mer experimentella projekt. Det är den ljudbaserade gestaltningen "Vi är den här platsen eller tillståndet".

– Vi har skapat en tredimensionell ljudbild, så kallat binauralt ljud. För att man ska kunna uppfattat det som en 360 graders ljudåtergivning så måste man ha hörlurar, säger Malin Holgersson.

I en av miljonprogramslägenheterna på Siriusgatan i Bergsjön lotsas publiken på nio personer runt av Malin Holgersson. Scenerna framförs via hörlurarna som delats ut.

– Eftersom det är ett ljudverk och inte är skådespelare som vi tittar på, så blir publikens kroppar, alltså verket får också kropp av publiken, säger hon.

Föreställningen är skriven och regisserad av Johanna Gustavsson, och baseras på hennes roman "Vi är den här platsen eller tillståndet" från 2017. En berättelse om livet på marginalen där vi genom skådespelarna Alejandra Goic Albornoz och Karin Lycke möter utsatta Simone, och Johanna som i replikerna beskrivs mer som "Scarface".

– Berättelsen handlar väldigt mycket om klass, tillhörighet, värdighet och hur lätt en lätt trillar ur "normsamhällets" syn på att vara en värdig deltagare av samhället, säger Johanna Gustavsson.

Föreställningen spelas vid fyra tillfällen i Göteborg och har tagits fram i samarbete med Statens konstråd och bostadsbolaget Familjebostäder.