STORBRITANNIEN

Liberalerna har svårt att lyfta i valrörelsen

2:22 min

Det brittiska partiet Liberaldemokraterna går till val på att stoppa brexit utan en ny folkomröstning och har som mål att växa ordentligt i det brittiska nyvalet den 12 december. Men partiets nya ledare Jo Swinson har hittills haft svårt att övertyga i valrörelsen.

Att stoppa brexit var partiledaren Jo Swinsons stora vallöfte när hon inledde Liberaldemokraternas valkampanj för några veckor sen.

Och hon nöjde sig inte med den stora målsättningen.

Hon sa också då att hennes mål är att bli premiärminister efter valet 12 december.

Men med mindre än två veckor kvar till valet har partiet, som gjorde ett mycket starkt EU-val i våras, snarare backat i opinionsmätningarna än gått starkt framåt som man hoppats på.

Mary Wilkinson i det liberaldemokratiska fästet Yeadon nordväst om staden Leeds säger att hon tror det har skadat Swinsons politiska förtroende att hon gick ut och sa att hennes mål var att bli premiärminister efter valet.

– Det kommer ju inte hända, säger Mary Wilkinson som just nu funderar på om hon ska rösta på liberaldemokraterna eller ej.

Liberaldemokraterna gjorde ett mycket bra val 2010 och ingick sen i en koalitionsregering med Tory-partiet med David Cameron som premiärminister. I förra valet 2017 fick partiet bara 12 platser i parlamentet och partiet hoppas att landets splittring i brexitfrågan ska ge dem många fler platser i år.

Men i opinionsmätningarna just nu ligger partiet ungefär som då.

Philip Carlton i Yeadon tror att just den hårda anti-brexitlinjen utan ett löfte om en ny folkomröstning snarare har skadat partiet än hjälpt det.

Om varken Tories eller Labour får majoritet i parlamentet efter valet skulle det kunna bli Labour som tar över makten i en minoritetsregering med stöd av till exempel liberaldemokraterna. Men partiledaren Jo Swinson har hittills uteslutit att hjälpa Labour till makten om Jeremy Corbyn är partiledare.

Liberaldemokraterna har nu knappt två veckor på sig att vända valvindarna, partiet får hoppas på att fler väljare tänker som Mary Wilkinson i Yeadon som säger att det förmodligen blir liberaldemokraterna till slut, eftersom hon vare sig gillar Boris Johnson eller Jeremy Corbyn.