
Utredaren: Vi tror på en väg in för patienters klagomål via 1177
Flera inom Region Skåne tycker att det finns för många vägar in för patienter som behöver klaga på vården. En del vill se en väg in via 1177 Vårdguiden. Den här lösningen får nu stöd i en ny utredning.
Det kan vara ett problem om patienter får olika service och bemötande i olika regioner.
- Myndigheten Statskontoret som har utrett det nya sättet att klaga på vården föreslår nu att regeringen ger fortsatt ekonomiskt stöd åt regioner och kommuner som vill ge patienter möjlighet att klaga via 1177 Vårdguiden.
- Det borgerliga regionstyret vill i stället att patientnämnden i Skåne blir en väg in för klagomålen. Idén har stöd hos Socialdemokraterna som vill att patientnämnden blir enda vägen in. Men Statskontoret ser vissa problem med en sådan lösning.
Klagomål i vården – ett samarbete mellan P4 Kristianstad och Kristianstadsbladet
Det nya systemet för att klaga på sjukvården skulle göra det enklare och säkrare för patienten. Vår granskning visar att patienter känner sig som både vinnare och förlorare när de vänder sig till sjukvården med sitt klagomål. P4 Kristianstad och Kristianstadsbladet har valt att samarbeta för att granska det nya systemet där patienten eller den närstående ska vända sig till vårdgivaren i första hand. Tidigare kunde den klagande vända sig direkt till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Tanken är att patienter ska få svar snabbare på sina klagomål och att patientsäkerheten ska stärkas. Hur blev det? Följ bevakningen i P4 Kristianstad och Kristianstadsbladet.
Att klaga på sjukvården
Sedan den 1 januari 2018 gäller nya regler för hur patienter och närstående ska klaga på sjukvården.
Tidigare kunde den klagande vända sig direkt till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Nu ska patienten eller den närstående vända sig till vårdgivaren i första hand.
Det går att ta hjälp av patientnämnden för att föra fram sitt klagomål. Den som inte är nöjd med svaret från sjukvården kan gå vidare till IVO men myndigheten utreder enbart allvarligare händelser.
Mer information om hur det går till att klaga finns på Region Skånes hemsida, 1177 vårdguiden och på IVO:s hemsida.
Källor: Statskontoret, Region Skåne, Patientnämnden Skåne och IVO
Det här är patientnämnden i Skåne
Den som inte vill vända sig direkt till vårdgivaren med sitt klagomål kan få stöd av patientnämnden i Skåne för att föra fram sitt klagomål.
Patientnämnden tar emot klagomål på hälso- och sjukvård som drivs av Region Skåne eller som har avtal med Region Skåne. Patientnämnden tar också emot klagomål på viss tandvård och kommunal hälso- och sjukvård.
Patientnämnden ska analysera klagomålen som kommer in. De här analyserna ska sjukvården använda sig av i sitt kvalitets- och patientsäkerhetsarbete.
Patientnämnden består av en nämnd med förtroendevalda politiker och en förvaltning med handläggare som hanterar klagomål.
Källa: Region Skåne och Patientnämnden