Sirpa Paatero

Finländsk minister petad efter poststrejk

1:31 min

Finlands minister för ägarstyrning Sirpa Paatero, SDP, har petats efter landets nu avblåsta poststrejk. Paatero har lämnat in en avskedsansökan, som beviljats av Finlands statsminister Antti Rinne från samma socialdemokratiska parti.

Strax efter klockan halv ett lokal tid meddelade Finlands statsminister Antti Rinne att Sirpa Paatero, minister med ansvar för ägarstyrning, hade lämnat in sin avskedsansökan.

Beskedet kom några dagar efter att den infekterade och mycket svårlösta poststrejken tog slut i Finland. En av de mest svårlösta frågorna under hela konflikten var det avtal som Posten överfört 700 paketsorterare till.

Under hela strejken har det verkat rätt oklart när och vad Paatero känt till beträffande det nya avtalet; ett avtal som enligt facket märkbart försämrade de anställdas lön och villkor, men som Posten har en annan åsikt om.

Då statsminister Antti Rinne meddelade om Paateros avgång lät han förstå att Paatero inte skulle ha varit tydlig gällande regeringens linje, då hon kommunicerat med Posten. Men han lyfte också fram att han tycker att Posten har varit otydlig.

Rinne, socialdemokraternas ledare och med en bakgrund inom fackrörelsen,  säger att han för sin del har varit tydlig, men oppositionen tycker att statsminister Antti Rinne också borde avgå.