"Skolan behöver åtgärder"

Oppositionen kritisk till inställda utskottsmöten

2:32 min

En rad möten i riksdagens utbildningsutskott har ställts in under hösten. Skälet är att det inte har funnits några ärenden att fatta beslut om, enligt företrädare för oppositionen, som nu riktar kritik mot regeringen och samarbetspartierna.

– Skolan är just nu i kris och är i behov av nödvändiga beslut. Vi har en regering, som i en konstellation med Centern och Liberalerna, inte får fram några konkreta förslag och det är förfärligt, säger Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin.

Riksdagens utbildningsutskott, som behandlar alla utbildningsfrågor från förskola till universitet och högskolor, har sammanträde två gånger i veckan. Men nu under hösten, sedan riksmötets öppnande i september, har sju möten ställts in.

Det är fler än vanligt, säger Sverigedemokraternas Robert Stenkvist, som har suttit i utbildningsutskottet sedan 2014. Dessförinnan arbetade han tre år med skolfrågor, som politisk tjänsteman i riksdagen.

– Det är en lägre aktivitet än vad jag har varit med om sedan 2011, det är det, säger han.

Vad tror du att det beror på?

– Det är bara en gissning, men jag tror att det beror på den här Januariöverenskommelsen.

Svensk skola behöver åtgärder, säger Robert Stenkvist, som tycker att reformtakten är för låg. Moderaternas Kristina Axén Olin håller med.

– Det finns ju hur många förslag som helst som skola och utbildning skriker efter. Allt ifrån rektorskompetenshöjning till lärarutbildningar till kursplaner till olika åtgärder för att få lugn och ro på skolan, säger hon.

Men utbildningsminister Anna Ekström tycker att det är helt naturligt att det i början av en mandatperiod blir fler utredningar och färre förslag till riksdagen.

– Att lägga förslag på skolans område kräver att man utreder först, innan man lägger förslaget. Vi har tyvärr erfarenheter av att det under alliansregeringens tid kom rätt mycket saker som måste ändras under resans gång. Då är det bättre att utreda ordentligt från början, säger hon.

Så vad tycker du om den här kritiken?

– Jag tror att man ska skriva den på kontot: "Kritik som oppositioner brukar ta till när man inte har något i sak att komma med för att kritisera regeringen".

Moderaternas Kristina Axén Olin är emellertid kritisk till regeringens agerande när det gäller utredningar.

– Man tillsätter utredning efter utredning om saker vi redan vi vet. Det senaste man gjorde nu var att tillsätta en utredning om lärarutbildningarna som inte håller måttet och där vet vi redan precis vad det är som fattas i lärarutbildningarna, säger hon.