Svensk väljaropinion

L om bottensiffran: ”Man får de siffror man förtjänar”

2:32 min

Sverigedemokraterna får en toppnotering i Svensk Väljaropinion, den sammanvägning av opinionsmätningar som Kantar Sifo gör för Ekot. Samtidigt får Liberalerna sin sämsta siffra någonsin, 3,4 procent i novembermätningen.

– Man får de siffror man förtjänar och vi ska se till att förtjäna siffror som visar på att vi genom liberala svar kan anta de samhällsproblem som finns, säger Liberalernas partisekreterare Juno Blom.

Finns det något som tyder på att er nya partiledare Nyamko Sabuni med den nya ledningen, som du bland annat tillhör, har åstadkommit någon förbättring för partiet?

– Den viktigaste förändringen, tror jag, det är ju just det vi håller på med, att vi är ute och lyssnar in våra medlemmar runt omkring i landet. Att vi samlar oss och att vi inte gör de här korta utspelen, som gör att vi får en politik som många gånger kanske inte framstår som att den håller ihop hela vägen, säger Juno Blom.

Att Liberalerna, med ny partiledare, och med extra media-utrymme under partiets landsmöte nyligen, inte lyfter i opinionen, förvånar inte Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

– Det är politiken som driver också väljarna, antingen från partiet eller till partiet. De måste hitta en fråga där de når ut på olika sätt. Och vad den frågan är, ja det är svårt att veta, säger han.

Bättre går det för Sverigedemokraterna. Partiet når 22,9 procent, vilket är en rekordsiffra för dem i Svensk Väljaropinion. Nu är partiet tydligt andra största parti efter Socialdemokraterna som får 25 procent.

Enligt Toivo Sjörén är förklaringen att Sverigedemokraterna, som ju varit starka i migrationsfrågor, nu breddat sig, mot kriminalitet, lag och ordning.

– De har skaffat sig en ny position, och det gynnar dem helt enkelt, de gynnas av den agenda som just nu finns, i den politiska debatten, säger han.

Moderaterna sjunker något från månaden innan, och landar på 17,4 procent.

– En debatt som vi har haft under hösten har handlat om en brottslighet som, i alla fall delvis är kopplad till invandring, det tror jag har gynnat Sverigedemokraterna i det korta loppet, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.

– I det långa loppet handlar det naturligtvis också om hur de här samhällsproblemen ska hanteras och lösas. Och det är någonting som jag är övertygad om också kommer att betala sig väljarstödsmässigt för Moderaterna, särskilt ju närmare valet vi kommer, säger han.

Socialdemokraterna har en nedåtgående kurva för tionde månaden i rad, och får nu 25 procent.

I övrigt är det mindre dramatik i opinionen. Kristdemokraterna stiger något sedan oktober, till 7,5 procent, samtidigt som Centerpartiet sjunker
marginellt till 8,1 procent. Vänsterpartiet går svagt uppåt till 9,2 procent och Miljöpartiet svagt nedåt till 4,8 procent.