En politiker från Sverigedemokraterna åtalas för att ha tafsat på en kvinna

2:44 min

Politikern Peter Lundgren från Sverigedemokraterna åtalas. Han är misstänkt för att ha tafsat på en kvinna i partiet. Han åtalas för brottet sexuellt ofredande.

Peter Lundgren är politiker för Sverigdemokraterna i EU-parlamentet. Han har varit det i fem år.

I våras blev det känt att han hade tagit en kvinna på brösten, utan att hon ville det. Kvinnan är också politiker i Sverigedemokraterna. Det hände på en fest 2018. Peter Lundgren erkände. Han sa att han och kvinnan känner varandra, de var fulla och han la handen på hennes bröst. Han sa att det var dumt gjort. Men det var inget brott, sa han.

Det här blev känt några veckor innan valet till EU-parlamentet. Några dagar senare la Sverigedemokraterna ut en video. Peter Lundgren och kvinnan pratade om händelsen. Kvinnan sa att Peter Lundgren hade bett om ursäkt. Och händelsen var inte viktig för henne längre.

Kvinnan har inte anmält Peter Lundgren till polisen. Men han blir ändå åtalad. Åklagaren kan själv bestämma om hen ska åtala en person. Offret behöver inte anmäla personen.

Politikern Peter Lundgren vill inte göra någon intervju med journalister idag. Men han har skrivit en kommentar. Han skriver att han inte tycker att han har gjort något brott.

Sverigedemokraternas ledning vill inte säga hur allvarligt de tycker att detta är. De vill vänta tills det blir en rättegång mot Peter Lundgren.