Ja till lagförslag

Lagförslag i Frankrike – vill förbjuda ”Black Friday”

1:59 min

I Frankrike har en regeringskommission sagt ja till ett lagförslag om att förbjuda marknadsföring för rea under benämningen ”Black Friday”. Och idag pågår flera demonstrationer emot ”Black Friday” och emot överkonsumtion runt om i Frankrike.

– Vi har döpt om den här dagen till ”Bluffredag” för att den uppmuntrar till ökad konsumtion av allt och inget, säger Clémentine Autin från vänsterpartiet Det okuvade Frankrike till tv-kanalen BFM.

Idag har demonstranter från olika miljöorganisationer bland annat blockerat infarten till Amazons logistikcenter söder om Paris. Demonstranterna menar att varutransporterna är skadliga för miljön. Samtidigt kritiseras arbetsförhållandena på det nyöppnade företaget.

Amazon tillbakavisar påståendena och säger sig vara miljömedvetet företag.
Tidigare i veckan sa en regeringskommission ja till ett förslag att förbjuda det man kallar för ”aggressiv marknadsföring” för reavaror under benämningen ”Black Friday”. Det för att det är skadligt för miljön och riskerar att lura konsumenterna att överkonsumera.

Enligt förslaget ska överträdelser kunna leda till två års fängelse och böter på 300.000 euro. En orsak till den franska reaktionen är lagarna som reglerar att butikerna får hålla rea två gånger om året; en vinterrea och en sommarrea.

Sänkta priser kan förekomma tillfälligt även under andra tidpunkter. Men marknadsföringen under namnet ”Black Friday” anses kringgå den franska lagstiftningen.

Lagförslaget ska härnäst behandlas i Nationalförsamlingen i början av december.