Sverigefinnar 2019

Här är Årets Sverigefinnar 2019

2:01 min
  • Skådespelaren och författaren Anna Takanen, gymnasieeleven Viivi Paavonperä och eldsjälen Esko Melakari fick pris på sverigefinnarnas viktigaste gala.

Det var glädjeyra på Finlandsinstitutet på fredag kväll, när Årets Sverigefinnar 2019 korades för åttonde gången.

Tre personer fick utmärkelser för sitt sätt att lyfta fram sverigefinskhet och sverigefinska frågor.

Årets Sverigefinne 2019 är Anna Takanen

Det var en rörd Anna Takanen som tog emot utmärkelsen Årets Sverigefinne 2019. Priset tilldelades skådespelerskan och författaren för sin bok Sörjen som blev.

– Först vill jag bara tacka alla ni i publiken som har nominerat mig. Jag vill tacka juryn som har valt mig. Det är en ära. Det är glädjetårar. Jag tackar och jag bugar, säger Takanen.

Med en finstämd och ömsint berättelse om sin pappa som kom till Sverige som krigsbarn, har Takanen inspirerat många med samma historia, meddelade juryn.

– Jag tror att det väcker väldigt mycket en sån här kväll, eftersom boken handlar om min far som inte lever längre, säger Takanen med gråten i halsen.

I boken berättar Anna Takanen också om hur det var att växa upp som barn till ett krigsbarn.

– De som var krigsbarn här i Sverige, och vi som är barn till krigsbarn, vi har aldrig sett oss som sverigefinnar. Jag vill ha sagt det. Vi blir sverigefinnar i ett liv, men vi har varit helt isolerade från det finska. Därför är det här extra stort.

Med sin bok har Takanen gett samhället ett nytt perspektiv på folkvandringen från Finland, som berörde tiotusentals barn.

– Ni som är sverigefinnar här inne, ni har också en möjlighet att inkludera en oberättad berättelse i den sverigefinska historien, säger Anna Takanen.

Årets Unga Sverigefinne är Viivi Paavonperä

Gymnasieeleven Viivi Paavonperä utnämndes till Årets Unga Sverigefinne 2019.

Viivi Paavonperä startade Finn-Kirjas ungdomssektion och har, enligt juryn, gett den sverigefinska litteraturen nya krafter.

För Paavonperä är skrivandet ett sätt att bearbeta känslor och nu vill hon motivera andra unga att hitta glädjen i att skriva på finska.

– Det här priset betyder väldigt mycket för mig. Det ger mig styrkan att fortsätta göra det jag gör, säger Viivi Paavonperä om utmärkelsen.

Hederspriset till Esko Melakari

Nytt för i år var hederspriset som tilldelades Esko Melakari.

I dagsläget har Sverige en minoritetslag som nästa år fyller 20 år.

Esko Melakari hade enligt juryn en central roll i en grupp eldsjälar som ihärdigt arbetade för att lagen skulle lagstiftas.

Tack vare hans insatser har sverigefinnar lagstadgad rätt att utveckla sitt språk, sin kultur och sin identitet i Sverige i dag.

Underhållning i sverigefinsk anda

Programledarna Virpi Inkeri och Cary Ylitalo lotsade publiken genom galakvällens program.

The Dimitri Keiski band stod för kvällens musik och ståuppkomiker Pamela Taivassalo bjöd publiken på en hel del skratt.