Torka och politisk oro

Zimbabwe på randen till hungerkatastrof

1:38 min

Enligt FN har torka och bristande politisk ledning gjort att nästan 60 procent av landets befolkning saknar tillräckligt med mat.

Det är FN:s särskilde rapportör för rätten till mat, Hilal Elver, som kommer med den drastiska slutsatsen efter att hon nyligen avslutade en rundresa i landet.

Katastrofen är dessutom självförvållad menar FN-rapportören och betonar att krisen i landet bara delvis beror på den svåra torka som drabbat Zimbabwe och stora delar av södra Afrika senaste tiden.

Matbristen förvärras också av inflation på nära 500 procent, av utbredd korruption och massarbetslöshet och av landets dåliga jordbruksproduktion. Totalt sett uppskattas att 7,7 miljoner människor saknar tillräckligt med mat, nästan 60 procent av landets befolkning. 90 procent av alla barn mellan sex månader och två år har bara mat precis för att överleva, och riskerar hämmad tillväxt.

Larmet från FN-rapportören är dåliga nyheter för Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa. Han tog över efter att landets långvarige och impopuläre ledare Robert Mugabe avsattes för två år sedan, och lovade ny fart i den stagnerade ekonomin och att Zimbabwes en gång så blomstrande jordbruksindustri skulle återuppstå. Men två senare är situationen alltså lika illa, om inte värre, för vanliga zimbabwier än under Mugabe.

Dessutom har politisk oro och strejker präglat Zimbabwe senaste året. Nu varnar FN för att den galopperande matbristen kan bidra till att allvarligt spä på den politiska oron.