Riksdagsmotion

SD vill se över bibliotekens tjänster

1:18 min

Utländska medborgare som inte vistas i landet laglig ska kunna nekas att låna böcker och att nyttja vissa andra bibliotekstjänster. Det föreslår Sverigedemokraterna i en riksdagsmotion.

Det föreslår Sverigedemokraterna i en riksdagsmotion, rapporterar Biblioteksbladet.

Exakt vilka tjänster det ska röra sig om vill partiet utreda vidare. Utländska studenter, turister och nordiska medborgare skulle fortsatt få låna böcker, enligt SD:s förslag.

Partiets kulturpolitiske talesperson säger till tidningen att om man ser biblioteken som en del av den skattefinansierade välfärden så finns det en rimlighet att se vilka grupper som INTE är med och finansierar systemet och knyta vissa beställningar och utlåningar till medborgarskapet.

Kulturminister Amanda Lind från MP tycker att förslaget är beklämmande. Så här säger hon till SVT:

– Det här är obheagligt och märkligt. Vi har människor som har bott i Sverige länge som inte har medborgarskap och det verkar väldigt märkligt att neka dem tillträde till vissa bibliotekstjänster. Och för alla de nyanlända och asylsökande vet vi hur oerhört viktiga biblioteken är för att lära sig det svenska språket och komma in i samhället. Att överhuvudtaget börja göra skillnad på olika grupper av människor kopplat till biblioteken är väldigt anmärkningsvärt.

Uppdatering: Texten har ändrats efter att SD:s kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson har förtydligat att förslaget enbart ska beröra utländska medborgare som inte lagligt vistas i landet.