Övergrepp av polis och militär

Manifestationer mot sexuellt våld

1:46 min

I går hölls manifestationer mot sexuellt våld runt om i världen. I flera latinamerikanska och euroepiska huvudstäder samlades tusentals kvinnor för att sjunga en vers skriven av ett feministiskt kollektiv från Chile.

"Felet var inte mitt, inte hur jag var klädd, eller var jag var. Det är du som är våldtäktsmannen. Det är polisen, domarna, staten, presidenten" sjöng tusentals kvinnor som i går samlades utanför presidentpalatset i Mexiko City.

Samma performance, med lokala variationer, framfördes i går i flera latinamerikanska städer, men också i Paris, Madrid, Barcelona, Berlin, London och New York. Och förstås i röstkörens hemland, Chile, där kvinnor samlades utanför presidentpalatset La Moneda.

Versen och koreografin "un violador en tu camino" (en våldtäktsman korsar din väg) framfördes av det chilenska konstkollektivet Las Tesis för en vecka sedan i Valparaiso, och har sen dess spritts över världen.

Den ses som ett svar på flera rapporter om hur chilenska poliser våldtagit kvinnor som deltagit i de regeringskritiska protesterna, som pågått i snart två månader.

Både Amnesty och Human Rights Watch har den senaste veckan kritiserat den chilenska regeringen för att ha brutit mot de mänskliga rättigheterna genom att ha låtit chilensk polis och militär använda övervåld mot demonstranterna.

Båda organisationerna har dokumenterat fall av sexuellt våld och trakasserier. Gripna flickor och kvinnor har regelmässigt tvingats klä av sig i häkten och har sedan antastats av polis.