SPD

Koalitionskritiker tar över tyska S

1:42 min

Socialdemokraterna SPD valde en partiledarduo som är skeptisk till koalitionssamarbetet med kristdemokraterna.

Efter en flera månader lång process, där partiets drygt 425 000 medlemmar har fått rösta, blev det klart att favoriterna föll.

I stället för finansminister Olaf Scholz och hans parhäst Klara Geywitz, fick Norbert Walter-Borjans och Saskia Esken stå på scenen här i lobbyn på socialdemokraternas partihögkvarter i Berlin som vinnare, det blir de som kommer att leda socialdemokraterna framöver.

Valet mellan de två uppsättningarna har till stor del setts som för eller emot socialdemokraternas regeringssamarbete med kristdemokraterna, där vinnarparet setts som skeptiska till att fortsätta samregera hela mandatperioden ut, på nuvarande premisser. I stället kräver man en omförhandling av koalitionsöverenskommelsen på områden som socialpolitik och miljöinvesteringar.

Nästan samtidigt som resultatet kungjordes här, men på behörigt avstånd geografiskt, blev det klart vilka som de närmaste två åren kommer att leda ett helt annat parti, nämligen högerradikala AFD.

EU-parlamentarikern Jörg Meuthen, som anses tillhöra partiets jämförelsevis moderata falang valdes om på partidagen i Braunschweig, men hans parhäst kommer framöver att heta Tino Chrupalla, en förbundsdagsdelegat från Sachsen som hade stöd från etablissemanget men också från partiets mer extrema falang, den så kallade Flügeln.