Maltas premiärminister kommer avgå

1:36 min

Maltas premiärminister Joseph Muscat kommer avgå till följd av de senaste veckornas utveckling i utredningen av mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia. Det meddelar han i en tv-sändning, enligt Reuters.

Muscat tillkännager en tidsplan för att lämna ifrån sig makten i ett tv-sänt framträdande på söndagskvällen, rapporterar maltesiska medier och Reuters. Han kommer att be sitt Labourparti att inleda en process för att välja en ny ledare den 12 januari – och någon efter det avgå både som premiärminister och partiledare.

– Det här är vad landet behöver i detta skede, säger Muscat.

Trycket har ökat på Muscat de senaste veckorna, när utredningen av mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia för två år sedan tagit nya kliv och flera regeringsföreträdare kommit att figurera i den.

När tusentals människor marscherade genom huvudstaden Valletta på söndagen – skanderandes slagord mot korruption och "maffiastyret" – gick den mördade journalistens föräldrar och anhöriga i täten, rapporterar public service-kanalen TVM. Deras budskap var att Muscat stod i vägen

Daphne Caruana Galizia dödades av en bilbomb den 16 oktober 2017.

I lördags anklagades den inflytelserika affärsmannen Yorgen Fenech formellt för inblandning i mordet. I samband med det avgick Keith Schembri, premiärminister Muscats stabschef och "högra hand", och en minister. Bägge har tidigare avslöjats med ljusskygga ekonomiska kopplingar till Fenech.

Fenech nekar till inblandning, säger att brottsutredningen är politiskt styrd och pekar ut Schembri som den som planerade journalistmordet.

Melvin Theuma, en taxiförare som säger sig ha agerat mellanhand vid mordet, har benådats av regeringen i en uppgörelse som innebär att han inom kort kommer att vittna. Han förekommer bland annat på bild med Keith Schembri, en bild som demonstranter lyfter fram på olika plakat.

Medieuppgifter har i flera dagar gjort gällande att premiärminister Muscat är på väg att meddela sin avgång, men från hans håll var det länge tyst. Hans parti Labourpartiet uttryckte tidigare på söndagen att det hade fortsatt förtroende för honom. När den upprörda folkmassan passerade partihögkvarteret i Valletta bommades fönstren igen, skriver Times of Malta.

En delegation från EU-parlamentet är på väg till Malta för att granska rättsväsendets oberoende och uppgifterna om korruption på högsta nivå. Malta är en del av Europa, konstaterar den nederländska EU-parlamentarikern Sophie in't Veld, som leder delegationen.

"Detta berör oss alla", skriver hon på Twitter enligt Reuters.