Inleds i dag

FN-chefen inför klimatmötet: Saknas politisk vilja

2:09 min

På en pressträff inför FN:s klimattoppmöte i Madrid uppmanade generalsekreteraren António Guterres politiker att göra mer för att begränsa den globala uppvärmningen.

– Regeringar behöver upphöra med subventioner på fossila bränslen och förbinda sig att inte bygga fler kolkraftverk efter år 2020. Det är föroreningarna och inte människan som ska beskattas, sa FN-chefen António Guterres på en presskonferens här i Madrid i går.

De spanska arrangörerna har bara haft en månad på sig att ställa i ordning mässpaviljonger och konferenssalar och arbetet har pågått in i det sista. Under två veckor väntas 25 000 deltagare från regeringar och miljöorganisationer från 200 länder delta på mötet.

Spanien tog över värdskapet för bara en månad sen, när Chile hoppade av till följd av oroligheterna i landet. Med arrangemanget räknar den spanska regeringen med att få goodwill i miljöfrågan.

Faktaruta: Det här är COP 25

FN, som är ytterst ansvarig för mötet, hoppas på beslut inom främst två områden. Det gäller frågan om hur utsläppsrätter ska kunna fördelas mellan länder, samtidigt som koldioxidutsläppen måste minska. Och när det gäller hur utvecklingsländer som ofta drabbas av naturkatastrofer ska kunna få hjälp till förebyggande arbete och tekniskt och finansiellt stöd.
Om inget görs så går världen mot en uppvärmning på 3,2 grader istället för de 1,5 som Parisavtalet enades om som en gemensam målsättning.

Om inget görs så går världen mot en uppvärmning på 3,2 grader istället för de 1,5 som Parisavtalet enades om som en gemensam målsättning.

Den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg väntas anlända till mötet tidigast på onsdag efter sin färd över Atlanten. Hon stiger i land i Lissabon imorgon och i brist på höghastighetståg, så väntas resan med tåg eller tåg och elbil till Madrid ta mellan 10 och 13 timmar, enligt spanska medier.