Klimatmötet i Madrid

När isen väl har tinat kommer den inte tillbaka på länge

2:20 min

Permafrostforskaren Gustaf Hugelius från Stockholms universitet är en av alla de forskare som befinner sig på FN:s klimatmöte i Madrid för att sprida kunskap om den senaste klimatforskningen.

Nu när FN:s klimatmöte börjar i Madrid är det många forskare på plats för att berätta om olika typer av klimatrelaterad forskning.

Gustaf Hugelius kommer att hålla till i ett tält, en så kallad paviljong, med flera andra forskare för att informera om kryosfären. Det är den del av jordens yta och atmosfär som består av is och snö.

– Förändringar som sker i permafrosten och i den frusna marken är oåterkalleliga. När det väl har tinat och isen i marken har försvunnit eller när havsisen eller glaciärrerna väl har försvunnit så växer de inte tillbaka på tusentals år eller längre, berättar han.

Han säger att det är viktigt att föra fram att det vi behöver agera snabbt för att rädda de naturliga systemen av snö och is.

– Vi hoppas verkligen på att få prata med policy- och klimatförhandlare. Vi har förhoppningar om att kanske någon minister tittar förbi paviljongen under de här veckorna.

Har du hunnit prata med några intressanta personer redan?

– Hittills har jag träffat kollegor från vårt nätverk. Sedan har jag träffat några klimatförhandlare från europeiska länder, från Schweiz bland annat. Jag hoppas på att träffa fler idag.

Gustaf Hugelius berättar också att stämningen är intensiv men positiv.

– Ja, folk är laddade.

Men en del saker har fått ske i sista minuten.

– Igår var det mycket som inte riktigt hade gått i lås än. Mötet har ju blivit flyttat hit från Santiago i Chile på ganska kort varsel och jag tror att schemat och förberedelserna ligger några dagar efter, säger Gustaf Hugelius.

– Till exempel gjorde de den stora säkerhetsgenomsökningen med bombhundar och igår. Det brukar tydligen ske tidigare.